Friss Hirek

Holdkelte Ősi felett

Hodkelte az Ősi község temploma felett.
2024.05.24 22:09
A fotó a templomtól kb. 7 km-re készült Várpalota, Loncsos városrészéből (az erkélyünkről) egy nappal a második negyed után, ekkor a fázisa kb. 98% volt.
A Hold lencse alakja és torzulásai a különböző sűrűségű és optikai törésmutatójú légrétegeken áthaladó fény nem egyenes áthaladásának köszönhetőek.
A képhez egy Skywatcher 250/1200 távcsötubust használtam, amit az erkélyen lévő kis asztalon lévő párnákra fektettem (a csillagászati távcső állványa nem fért volna el).

Várpalota szomszédságában, a Péti patak a Séd-Nádorcsatorna, s a Séd-Malomcsatorna által körülvett területen található Ősi, melyet már a bronzkor embere is lakott. Erről tanukosdnak a ’60-as években a falu határában talált leletanyagok. Területe a honfoglaláskor Eöse vezér birtoka lett, akiről a nevét kapta.
A Gyümölcsoltó Boldogasszony templom helyén már a középkorban is templom állt, amit Kopácsi püspök lebontatott és a helyére emelte a mai impozáns egyházat, Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelve 1837-1841 között. Ezen új templom méretei 32 x 14 méter, és barokk stílusban épült.

The post Holdkelte Ősi felett first appeared on National Geographic.


Exit mobile version