Hollandia történetének legnagyobb bűnügyi tárgyalásán életfogytiglanra ítélték Ridouan Taghi drogbárót

Egy amszterdami bíróság életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki Ridouan Taghi marokkói-holland drogbáróra 2015 és 2017 között elkövetett hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.

Taghi két cinkosa, Said R. és Mario R. is életfogytiglani börtönbüntetést kapott, míg a drogkartell másik 16 tagját 21 hónaptól 23 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta a törvényszék.

Az ítéletet hat évvel a tárgyalás kezdete után hozták meg, egy szigorúan őrzött tárgyalóteremben, Amszterdam külvárosában. 142 tárgyalási nap, 800 oldalnyi beadvány és több mint 3000 oldalnyi ügyvédi irat kellett ahhoz, hogy meghozzák az ítéletet. A 2021. március 11-én kezdődött „megapert” kezdettől fogva titok és biztonság övezte. A bíróságon reggel fokozott biztonsági rendszabályok voltak érvényben, a hadsereget mozgósították, továbbá az ügyészek és a bírák páncélozott autóban érkeztek a tárgyalás helyszínére.

A per első számú vádlottját 2019-ban tartóztatták le Dubajban és adták át a holland hatóságoknak. A 46 éves, Marokkóban született és Hollandiában nevelkedett Taghi egy nemzetközi szervezett bűnözői csoport vezetője. A csoportot – aminek a gyökerei részben a Benelux-államokban vannak – Mocro Maffia néven ismerik, ami utal a bűnbanda tagjainak marokkói származására. Az ügyészek szerint Taghi – fogva tartása ellenére – a börtönből irányította a bűnszervezetet.

A gyilkosságokat 2015 és 2017 között követték el, Ridouan Taghi parancsára, főleg olyanok ellen, akiket a banda rendőrségi besúgóként tartott számon. A bűnszervezet egyik tagja, Nabil B. 2017-ben feladta magát a rendőrségen, és belegyezett abba, hogy a vád koronatanúja legyen. Nem sokkal később, Nabil B. testvérét, ügyvédét és tanácsadóját megölték, Peter R. de Vries bűnügyi újságírót agyonlőtték.

Ridouan Taghi aki nem vett részt az ítélethirdetésen, saját magát képviselte a per utolsó szakaszában, mivel korábbi ügyvédjét tavaly áprilisban letartóztatták, azzal a gyanúval, hogy segített ügyfelének a külvilággal való kommunikációban. Taghi tagadta az ellene felhozott vádakat, és a per többi vádlottja sem tett beismerő vallomást a bíróságon.

Az ügyvédek ügyfeleik felmentését kérték. A bíróság elutasította a védelem azon érveit, hogy a tárgyalás tisztességtelen volt. A bírák úgy döntöttek, hogy Nabil B. vallomása megbízható volt, és bizonyítékként felhasználható. Maga a koronatanú is bíróság elé állt, és 10 év börtönbüntetést kapott. A törvényszék ítélete fellebbezhető. (BBC, MTI)

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed