Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Balásy Gyula cégeinél

Bizonyos szerződésekkel kapcsolatban felmerült hűtlen kezelés miatt nyomoz a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda Balásy Gyula cégeinél, a New Land Mediá-nál és a Lounge Desing kft.-nél.

Mi történt? Először a Szabad Európa jelentetett meg egy cikket az 50 leggazdagabb magyart felvonultató listánk 40. helyén szereplő Balásy Gyula cégeinek túlárazásairól, aminek nyomán a DK-s képviselő Vadai Ágnes kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki megerősítette a nyomozás tényét, erről a 444 számolt be. Azonban a folyamat még a felderítési szakaszban van, így gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

Mi volt gyanús? A Szabad Európa birtokába került egy excel-file, ami Balásy New Land Media és Lounge Design Kft. nevű cégeinek tarifáit tartalmazza. Bár ezek a díjszabások drágának számítanak, önmagukban nincsenek elszállva a piaci realitástól. Ahol a Balásy-cégek trükköznek, az a kiszámlázott óraszámok és darabszámok köre, ezeket ugyanis sokkal nehezebb utólag ellenőrizni, hogy az elvégzett munkához ténylegesen hány szakember, hány órája kellett. Vannak azért kiugróan drága tételek is a listában: egy portréfotó elkészítése stúdió környezetben 379 ezer forint plusz a stúdióbérlés, csoportkép esetén ez 450 ezer forint plusz műterembérlet a kontó. Egy műtermi fotózás a Szabad Európa piaci forrásai szerint egy-, maximum kétszáz-párezer forintból lehozható.

Kontextus. Amióta a Nemzeti Kommunikációs Hivatal központosítottan intézi az állami megrendeléseket, előszeretettel öntik az adóforintokat Balásy cégei által gyártott kampányokra. A 40. leggazdagabb magyar az Opten adatai alapján 2019-2022 között csaknem 29 milliárd forintnyi osztalékot vett fel a New Land- és Lounge-csoporthoz köthető cégeiből, aminek sorsáról aztán már csak találgatni lehet.

The post Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Balásy Gyula cégeinél appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed