Friss Hirek

Így készülnek a télre a magyarországi hódok

Már Magyarország hódjai is készülnek a télre, a fagyos időre. Ez jól látszik azokon a fotókon is, amelyeket a Szedres És Vidéke Horgász Egyesület osztott meg nemrég a Facebookon, a képeken megrágott törzsű, kidöntött fák sokasága látható.

Erdélyesi János, a szervezet elnöke a TEOL-nak nyilatkozva elárulta, a Szedres közelében található Ős-Sárvíz partján tudomása szerint jelenleg két hódcsalád is él, számuk pedig tavaszra tovább nőhet. A környéken egyesek bosszankodnak az olykor több tíz éve álló fák pusztulása miatt, ám ez hozzátartozik az állatok téli túlélési stratégiájához.

A hideg hónapok közeledtével a hódok igyekeznek minél több élelmet felhalmozni váraikban, hogy az egész télen kitartson. Ilyenkor gyakorlatilag mindent célba vesznek, amin még zöld hajtások találhatóak, ezért rágják el a fák törzseit is, hogy azokat kidöntve táplálékhoz jussanak.

A hódoknak télen rengeteg energiára, így ételre is van szükségük, hiszen ilyenkor szaporodnak, kölykeiket februárban hozzák világra.

Az eurázsiai hódok (Castor fiber) régiónk legnagyobb rágcsálói, testtömegük 20-33 kilogramm, testhosszuk pedig az egy métert is elérheti, amihez 30-40 centiméteres, lapos, pikkelyes farok csatlakozik.

Fás vízpartokon élnek, és kiválóan alkalmazkodtak a vízi életmódhoz. Bundájuk tömött és vízhatlan, orrukat és fülüket bőrlebennyel el tudják zárni a víz alatt, hátsó lábaikon úszóhártya köti össze ujjaikat.

Magyarországi populációik a 19. század közepére a vadászat miatt kipusztult, de a 20. század utolsó évtizedében megkezdődött visszatelepítésük. 2005-ben 26 példányt engedtek szabadon a Tisza-tó egyik szigetén, azóta újra meghonosodtak. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint a faj nem fenyegetett, sőt állománya növekvő tendenciát mutat.

The post Így készülnek a télre a magyarországi hódok first appeared on National Geographic.


Exit mobile version