Így tőzsdézz, ha visszatér a Trump-éra

Az amerikai elnökválasztás a tőkepiacok szempontjából is kulcsfontosságú lehet.

Mi történt? Jelentősen javultak a 2024-es növekedési kilátások az Egyesült Államokban, a recessziós nyomás ugyanakkor még visszatérhet a gazdaságba – vélekednek az OTP Bank szakemberei most megjelent, második negyedéves befektetési stratégiájukban.

A makrogazdaság és a tőkepiacok szempontjából is kulcsfontosságú lehet a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás, amely akár hosszabb időre meghatározhatja a befektetői hangulatot. Magyarországon a hitelintézet szakértői 2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak – írta az OTP a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Trump vagy Biden? Ez az év legfontosabb kérdése. A gazdaságban és a piacokon is a november elején esedékes amerikai elnökválasztás lesz 2024 meghatározó eseménye, ami szinte biztosan 2020 visszavágóját hozza el Joe Biden jelenlegi, és Donald Trump korábbi elnök között.

Utóbbi megválasztása esetén visszatérhet a 2016-2020 közötti időszak kiújuló nemzetközi kereskedelmi feszültségekkel, amerikai importvámokkal terhelt gazdaságpolitikája.

Emellett ismét a figyelem középpontjába kerülhetnek a „devizamanipulációval” és „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal” vádolt országok. A külpolitikában Trump ígéretet tett az orosz-ukrán háború befejezésére, amit szerinte Ukrajna támogatásának megszüntetése tudna elhozni, illetve korábbi ciklusához hasonlóan megint az amerikai-kínai kapcsolatokon lehetne a hangsúly.

Az energiapolitikában pedig Trump gyakorlatilag visszafordítaná a Biden-kormányzat négyéves törekvéseit a zöld átállás területén: várhatóan visszatérne a hagyományos energiahordozókhoz, támogatná a gáz, az olaj és a szén szerepének növelését.

A jelenlegi felmérések szerint a két politikus fej-fej mellett áll, ugyanakkor az OTP Bank elemzői arra számítanak, hogy a gazdaság várható lassulása az év második felében inkább Trump malmára hajtja majd a vizet. Így az ő győzelmére valamivel nagyobb az esély, bár novemberig még számos fejlemény árnyalhatja a képet.

Mi lehet a nyerő stratégia? Az arany és a feltörekvő piaci részvények. A fenti globális gazdasági kilátások mellett az OTP Global Markets az egyik vonzó befektetési célpontot az aranyban jelölte meg. Sándor Dávid, az OTP Global Markets Multi Asset Elemzési Osztályának vezetője úgy véli, ennek további áremelkedését a Fed kamatpolitikája és a ragadós infláció támogathatják.

Szerinte az arany mellet fundamentálisan erősnek tűnik a réz, amely iránt kitarthat a kereslet, a kitermelés növelésével kapcsolatos célok pedig talán túl merészek. Hasonlóan kedvező hosszútávú képet lát kirajzolódni a szakember az urán esetében is.

A részvénypiacon a vezető amerikai indexek továbbra is csúcsközelben vannak, elsősorban a technológiai szektor teljesít jól, amiben az év elején kiújult AI-sztorinak is hatása van: az Nvidia árfolyama például már most 80 százalék feletti pluszban van az év elejéhez képest. A kedvező kilátásokra erősített rá a vártnál jobban sikerült gyorsjelentési szezon is.

A jelek szerint az amerikai részvénypiac továbbra is a gazdaság puha landolását árazza, ennek alapján akár még 5-10 százalékos emelkedés is benne lehet az árfolyamokban. Ugyanakkor ez a régió ma már egyértelműen drágának számít, érdemes másfelé is keresgélni. Európa például ma lényegesen olcsóbb, a feltörekvő piacok kilátásai pedig kedvezőbbek, bár utóbbiba Kína még belerondíthat. A közép kelet-európai régió részvénypiacai sokat emelkedtek az utóbbi időszakban, de még így is olcsónak mondhatók.

Emellett az OTP Bank elemzői a feltörekvő piacokon belül kimondottan jó lehetőségeket látnak a lengyel, valamint a tengerentúlon a brazil részvényekben. A szektorok közül pedig elsősorban az egészségügyben – mint defenzív szektor – látnak fantáziát, míg a ciklikus szektorok közül az ipar kilátásait ítélik kedvezőnek közép és hosszú távon.

Címlapon. Az április Forbes címlapsztorija az OTP történetét járja végig, hogyan lett a régió megkerülhetetlen szereplője az elmúlt 30 évben Csányi Sándor bankja, kik a kulcsfigurák, és mit csináltak nagyon jól?

The post Így tőzsdézz, ha visszatér a Trump-éra appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed