Nem véletlen, hogy a lakás egyik legnehezebben rendben tartható helyisége éppen az, amelyet a legtöbbet használunk. A konyha egyszerre munkatér, találkozópont és irányítóközpont: itt főzünk, eszünk, beszélgetünk, gyakran itt landolnak a levelek, a bevásárlólisták, a gyerekek iskolai papírjai és minden más, ami „csak egy percre” kerül le valahová. Ha nem figyelünk, a rendetlenség pillanatok alatt eluralkodik, írja a realsimple.com.
Mégis vannak olyan konyhák, amik szinte mindig rendezettnek tűnnek. A titok négy dologban rejlik:
Rendrakó rituálé, nem alkalmi takarítás
A rendezett konyha a gondolkodásmóddal kezdődik, és egy egyszerű, de következetes rituáléval. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nap mint nap ugyanazt a logikus sorrendet követjük. Például reggel elsőként kipakoljuk a mosogatógépet, így napközben nem a mosogatóban tornyosulnak az edények, este pedig letöröljük a pultot, mielőtt lefekszünk. Ugyanez igaz a heti vagy havi feladatokra is, például a hűtő rendszeres átnézésére, és a lejárt élelmiszerek kidobására.
Ha nincs kialakult rutin, és csak alkalmanként próbáljuk utolérni a rendetlenséget, az szinte mindig nagyobb káoszhoz vezet.
Tiszta konyhapult: kevesebb stressz, több tér
Fontos, hogy a konyhapult minél rendezettebb és üresebb legyen. A túlzsúfolt konyhapult nemcsak rendetlennek hat, hanem folyamatos vizuális terhelést is okoz. Ez pedig bizonyítottan növeli a stresszhormonok szintjét.
A konyha elsősorban főzésre való, ezért legjobb, ha a leveleket, házi feladatokat, sportfelszerelést tudatosan száműzzünk onnan, még akkor is, ha ez elsőre kényelmetlennek tűnik.
Kijelölt zónák: minden a helyén, logikusan
Jó módszer a csoportosítás. Ha a konyhai eszközöket funkció szerint rendezzük el, sokkal kevesebb lesz a felesleges mozgás és a rendetlenség főzés közben.
Érdemes úgynevezett zónákat kialakítani: külön helyet a sütéshez, ahol a tepsik, keverőtálak és sütőeszközök együtt vannak; külön kávézónát, ahol a bögrék, kapszulák, cukor és szirupok egy helyen elérhetők. Ha minden feladathoz minden kéznél van, kisebb az esélye annak, hogy a konyha szétesik használat közben. Ehhez persze megfelelő tárolókra és jól átgondolt elrendezésre is szükség van.
Kevesebb kütyü, több érték
A rendezett konyha egyik titka az, hogy tulajdonosa pontosan tudja, mit használ valóban. Ez gyakran azt jelenti, hogy kevesebb eszközt tart meg, viszont azok jó minőségűek, időtállók, olyan eszközök, amiknek valódi szerepük van a mindennapokban.
Legjobb, ha időről időre átnézzük a konyhai eszközöket, és megválunk azoktól a spatuláktól, tálalókanalaktól és egyéb kütyüktől, amiket évek óta nem használunk.
Korábban írtunk arról, melyik helyiségbe nem kerülhet szobanövény a feng shui szerint. Tippeket is összegyűjtöttünk, hogy lakásunk a boldogság szigete legyen.
The post Íme a mindig rendezett konyha négy titka first appeared on Sokszínű vidék.