Immunerősítők az őszi és téli megfázás ellen

Az ősz és a tél csapadékos, nyirkos hónapjai különösen kedvez a betegségek, baktériumok, vírusok terjedésének. Egy kis kellő odafigyeléssel, immunerősítéssel akár el is kerülhetjük az enyhébb megfázásokat is: gyakori alapos kézmosás, szezonális gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, réteges öltözködés, akár vitamin pótlás.

A megfelelő higiénia és a rendszeres mozgás mellett a tudatos táplálkozás is fontos ahhoz, hogy immunrendszerünk jól működjön, hiszen bizonyos ételek fogyasztásával jelentősen erősíthető a szervezet védekezőképessége. Ehhez nem kell több, mint hogy a jól ismert immunerősítő szuperélelmiszerek közül néhányat gyakrabban együnk, írja honlapján a Senior.hu.

Homoktövis

A homoktövis természetes immunerősítő “csodanövény” értékes fitotápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, és a benne lévő rendkívül magas vitamintartalom (A-, B-, C-, E-, K-, P-vitamin) miatt számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre, főleg, ha velő formájában fogyasztjuk.
A homoktövis tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Érdemes termelői homoktövis termékek közül választani, mert azok olyan kíméletes módszerrel készülnek, amelyek megőrzik a növény értékes hatóanyagait.

pixabay

Propolisz

A propoliszt általános immunerősítőként, a megfázás első jeleinél javasolt alkalmazni, hiszen annyira hatásos, hogy “természetes antibiotikum”-nak is szokták hívni.
Számos egyéb jó tulajdonsággal rendelkezik: gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, valamint vírus- és gombaölő hatása is van.
Fogyasztását belsőleg, tinktúra formájában vagy mézbe keverve ajánljuk.

Kakukkfűszirup

A kakukkfűszirup nemcsak az immunrendszer erősítésére alkalmas, hanem az ősszel oly gyakori légúti megbetegedések megelőzésére, illetve azok kezelésére is.
A -, B1-, B2-, B3-, B5 -, B6 és a C-vitamin mellett nagyobb mennyiségben tartalmaz a szervezet számára fontos aminosavakat.
Amikor kialakul a betegség akkor is ajánlott fogyasztani, mivel csillapítja a köhögést, nyugtatja a hörgőket és enyhíti a nátha tüneteit.

pexels

Erdei mézharmat

A mézharmat nemcsak az immunrendszerünket erősíti, de igazi különlegesség is, ugyanis a mézharmatot a méhek nem a virágok nektárjából, hanem az erdei fákon található mézharmatból készítik.
A színe általában sötét, íze nagyon zamatos, és magas a természetes ásványi anyag tartalma.

Feketeribizli

A feketeribizlit régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban, hiszen jótékony hatást gyakorol a szív és érrendszeri megbetegedésekre, a vérnyomás szabályozására, vashiányra.
Kiválóan alkalmas a megfázásokra, köhögésre és a torokgyulladásra is, az már csak a ráadás, hogy még a C-vitamintartalma is magas.

pixabay

Kapcsolódó
Házilag készített gumicukor immunerősítésre
Alapja a bodzabogyó és néhány gyógynövény.

The post Immunerősítők az őszi és téli megfázás ellen first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed