Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Látvány szempontjából igen kedvező lesz a telihold május 23-án és 24-én, a holdkeltére ugyanis napnyugta után mintegy 25 perccel kerül sor, vagyis már nem lesz teljesen világos, ilyenkor kontrasztosabb a horizonton felbukkanó égitest látványa. A holdkelte ideje keleti határainknál 20:40, Budapesten 20:52, nyugaton 21:01 lesz. Mivel a telihold ilyenkor igen alacsony égi utat jár be, amennyiben éjszakai tájat szeretnénk fotózni, számítsunk rá, hogy hosszú árnyékokat látunk majd.

A Skorpió legfényesebb csillaga egy vörös szuperóriás, az Antares, amelyet az éjszaka második felében közelít majd meg igazán a telihold.

Míg az esti holdkeltekor még több mint 3 fokra járnak egymástól, a hajnali holdnyugta idején már csupán fél fok, vagyis egy teliholdnyi lesz köztük a távolság.

Telihold és az Antares az éjszaka közepén. Az égitestek végig igen alacsonyan járnak majd.
Forrás: Stellarium

A csillag tőlünk mintegy 550 fényévre található, és május végén egész éjszaka megfigyelhető, alacsonyan a déli égbolton. A csillag mérete valóban hatalmas, Napunk átmérőjének 680-800-szorosa, ez azt jelenti, ha a Naprendszer középpontjába helyeznénk, nagyjából elérne a kisbolygóövig. Az óriáscsillagnak van egy normál méretű kísérője is, az Antares b, amelyet azonban szabad szemmel nem láthatunk, és nagyobb távcsővel is csak egészen nyugodt levegő esetén.

Az Európai Déli Obszervatórium speciális eszköze, a VLT interferométere segítségével sikerült a vörös szuperóriás csillag fortyogó felszínét is megjeleníteni.
Forrás: ESO/K. Ohnaka

A csillag neve arra utal, hogy vörös színében a Mars bolygóra (görög nevén Mars isten Árész volt) hasonlít, annak riválisa az égen. Ezt például 2016-ban remekül meg is figyelhettük, amikor a Mars a Skorpió csillagképben, közel járt e szuperóriás csillaghoz.

Vajon kitaláljuk, melyik a Mars, és melyik az Antares a képen látható vöröslő fénypontok közül?
Súgunk: a fentebbi, kissé nagyobbnak látszó a Mars, alul, középtájon az Antares.
Forrás: APOD / NASA / Sebastian Voltmer

A legenda szerint a skorpiót Gaia földistennő küldte azért, hogy a világ minden lakóját legyilkolászó Oriont (a vadászt) megmarja és eltegye láb alól. Emiatt is látható a két csillagkép az égbolt szemközti pontjain, a Skorpió nyáron, az Orion pedig télen bukkan a horizont fölé.

Az Antares (balra) és az M4 jelű halmaz (jobbra) teleobjektíven át. Távcsővel a halmaz milliónyi csillagából sokkal többet lehet megfigyelni, megörökíteni.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Az éjszaka eseményei közé tartozik, ám ezt nem fogjuk sem látni, sem fotózni, a Hold elfedi az M4 jelű gömbhalmazt hajnal 3 felé. A halmaz halvány csillagainak fényét sajnos a telihold elnyomja, így pusztán érdekességként érdemes gondolni rá. Arra jó lehet az esemény, hogy felkeltse az érdeklődésünket, és egy holdmentes időszakban megnézzük vagy lefotózzuk a halmazt – ehhez távcsőre is szükség lesz.

The post Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed