Elérkezett az ősz és ezzel együtt a hűvös, hideg időszak is beköszöntött. Egyre több időt töltünk a lakásunkban, az otthonunkban. Ilyenkor még többet olvasunk, vagy ülünk le a tévé elé, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb filmeket, sorozatokat nézzünk. Filmnézés közben előkerülnek a nassolnivalók, amelyeket ha rendszeresen fogyasztunk, tavaszra el is hízhatunk. Éppen ezért érdemes egészséges és olyan nassolnivalókban, rágcsálnivalókban gondolkodni és természetesen fogyasztani, amelyek nemcsak hogy nem hizlalnak, de még nagyon egészségesek is. Ebbe a kategóriába tartozik a tökmag is. Mutatjuk, hogy miért fogyasszuk rendszeresen és miért is olyan egészséges!
A tökmag gyógyító hatásait először is a széles táplálkozási profilja biztosítja, ugyanis nagyon sokféle értékes tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Vitaminok, amelyek megtalálhatók a tökmagban: A-vitamin, folát, tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, pantoténsav. Ásványi anyagok, amelyekben a tökmag bővelkedik: kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, cink, réz, mangán.
Amennyiben a szervezetünkben magas a lipidszint, azaz magasak a koleszterin- és trigliceridértékeink, úgy nagy az esélye az elhízásnak, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A tökmag jó forrása az egészséges zsíroknak, a rostoknak, illetve az antioxidánsoknak. Ezek az összetevők nemcsak azt akadályozzák meg, hogy túl sok koleszterin rakódjon le a májban, de a testsúlynövekedést is sikeresen meggátolják. Az, hogy a tökmag csökkenti az elhízás veszélyét, más hasznos tápanyagoknak is köszönhető. Ilyen például a béta-karotin, az omega-3 zsírsavak és a fitoszterolok. Linolsavakat és olyan olajsavakat is tartalmaz, amelyek csökkenteni tudják a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét.
Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a tökmagot, úgy a cukorbetegség esélye is jelentősen lecsökkenhet. Ez a vércukorszint-szabályozó hatás a tökmagban található szaponinoknak és flavonoidoknak köszönhető.
A tökmag és a tökmagolaj nagyon hatékony lehet a húgyúti fertőzések kezelésében és azok megelőzésében. A férfiak egyik leggyakoribb betegsége a prosztatamegnagyobbodás. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy azoknál a férfiaknál kisebb eséllyel alakul ki ez a betegség, akik rendszeresen fogyasztanak tökmagot, illetve tökmagolajat.
A tökmagot és a tökmagolajat évszázadok óta használják számos egészségügyi hatásuk miatt. Jelentős mennyiségű E-vitamint, K-vitamint, többszörösen telítetlen zsírokat, fehérjéket és fitoszterolokat tartalmaznak. Ezen kívül nagyobb mennyiségben van még bennük kálium, cink és vas. A tökmag és a tökmagolaj antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztásuk segít megelőzni az anyagcsere-betegségeket, a zsírmájbetegséget, a szívbetegséget. Egyes tanulmányok szerint előnyös lehet a cukorbetegség megelőzésében és a sebgyógyulási képesség javításában.
A tökmagban található tápanyagok megváltoztathatják a testünk koleszterinmetabolizmusát, illetve a tökmagban található zsírsavak megváltoztathatják azt, hogy bizonyos gyulladásos molekulákból mennyit termeljen a szervezetünk, ezzel jelentősen csökkentve vagy növelve a krónikus betegségek kockázatait.
A tökmag csökkenti a húgyhólyaggal kapcsolatos betegségek kockázatait, és javítja a vizeletáramlást. A tökmagolaj pedig nagyon hatékony lehet a megnagyobbodott prosztata természetes kezelésében. A tökmagolaj hatékonyan csökkenti a tüneteket, ugyanis gátolja az 5-alfa-reduktázt, egy olyan enzimet, amely nagyon agresszíven stimulálja a prosztata növekedését. Hiperaktív hólyag esetén is nagyon hatékony mind a tökmag, mind a tökmagolaj.