Jön a hadigazdaság? Súlyos mondatok az Európai Tanács elnökétől

Európának át kell állnia a hadigazdaságra, fel kell készülnie a háborúra, mert ha nem sikerül megfelelően reagálni az ukrajnai háborúra, Oroszország meg fogja támadni az EU országait, hangzott el az EU berkeiből.

Mi történt? Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Euractivra írt egy véleménycikket, amelyet a Portfolio szemlézett. Michel szerint két évvel az invázió kezdete után világossá vált, hogy Oroszország nem fog megállni Ukrajnában, hanem más országokra is szemet vetett. Michel úgy látja, főleg Moldova, Grúzia, illetve kaukázusi, balkáni és afrikai országok vannak veszélyben, de szerinte Európát is megtámadhatja Oroszország, ah nem sikerül megfelelően reagálni az ukrajnai háborúra.

Mi következik ebből? „Fel kell készülnünk a védekezésre és át kell állnunk a háborús gazdálkodásra. Itt az idő, hogy felelősséget vállaljunk saját biztonságunkért. Nem számíthatunk másokra, nem lehetünk többé kitettek a választási eseményeknek az Egyesült Államokban vagy máshol” – fogalmaz Michel. Azt is írta, Európának fegyverkeznie kell, hogy meg tudja védeni magát, illetve Ukrajna támogatását is fokoznia kell.

Miért fontos ez? Emmanuel Macron francia elnök nemrég tabut döntögetett az európai vezetők párizsi találkozóján: szerinte nem zárhatjuk ki, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába. Azt ugyan nem fejtegette, hogy pontosan milyen szerepben és céllal érkezhetnének katonák a háborúba nyugatról, de nem mindennapi kijelentés ez egy NATO-tagállamból. Ennek fényében is érdekes, amit Michel írt, miszerint Európának is fel kell készülnie egy esetlegesen továbbgyűrűző háborúra.

Hogyan tovább? Fel kell pörgetni a hadiipart, 2030-ig duplázni kell az európai fegyvergyáraktól való beszerzéseket. Michel arra is kitér: a finanszírozást lehet biztosítani kötvénykibocsátásokon és az Európai Befektetési Bankon keresztül is. „Ehhez a harchoz erős vezetés szükséges – egyesítenünk kell az embereket, a vállalatainkat, a kormányainkat, hogy a biztonságunk és védelmünk új szellemiségét érjük el a kontinensünkön. Ha békét akarunk, háborúra kell készülnünk” – írja Michel.

The post Jön a hadigazdaság? Súlyos mondatok az Európai Tanács elnökétől appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed