Jót tesz a látásnak és véd a makuladegeneráció ellen: sárgarépa – szemet erősítő sárgarépás turmixitalrecepttel

Az egyik legegészségesebb zöldségnek számít a sárgarépa. Nemcsak nagyon finom, de rendkívül sokféleképpen elkészíthető, és még gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. Mutatjuk is, melyek ezek!

A sárgarépa nagyon jó káliumforrásnak számít. Ennek köszönhetően aktívan részt vesz az erek tágításában, illetve segít ellazítani az ereket, így fokozódik a véráramlás, ezzel pedig csökken az erekre gyakorolt nyomás. Ily módon segít csökkenteni a magas vérnyomást, ami köztudottan növeli a stroke, a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázatait.

Számos tanulmány számolt be arról, hogy azon emberek körében, akik rendszeresen fogyasztanak sárgarépát, mintegy negyven százalékkal csökkenhet a makuladegeneráció kialakulásának a kockázata. A sárgarépa ugyanis gazdag forrása a béta-karotinnak, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez a vitamin egy olyan antioxidáns, amely nagy szerepet játszik többek között a szem egészségének javításában is.

A sárgarépa a C-vitamin gazdag forrása is, amely vitamin serkenti a fehérvérsejtek aktivitását, ily módon pedig megerősíti az immunrendszert.

A sárgarépa javítja a látást is, és segít megakadályozni az olyan látásproblémák kialakulását, mint amilyen az éjszakai vakság. Az olyan karotinoid pigmentek, mint amilyen a lutein és a zeaxantin, alkotják az emberi retinában a fő pigmenteket, amelyek pedig védelmet jelentenek a makula számára a kék fény okozta károsodásokkal szemben. Ezek a pigmentek javítják a látásélességet, illetve megakadályozzák a káros reaktív oxigénfajták létrejöttét.

A zöldségben található kálium kulcsszerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Ez az ásványi anyag kiegyensúlyozza a nátriumszintet, és segít kiüríteni a felesleges folyadékot és nátriumot a szervezetből, ami hatására kisebb lesz a nyomás a szíven.

A szemünk egészségét úgy is védhetjük, ha hetente legalább 3-4 alkalommal sárgarépát vagy a zöldségből készült turmixitalt fogyasztjuk. Most azt a kedvenc receptemet mutatom be, amely csakis olyan hozzávalókat tartalmaz, amelyek rendkívül jót tesznek a szem egészségének.

Szemet erősítő sárgarépás turmixital hozzávalói:

• 2 közepes sárgarépa,
• 1 dl sárgarépából készült tea,
• ½ csésze fekete áfonya,
• 1 teáskanál kurkuma,
• 1 cikk sárgadinnye,
• egy zöldpaprika.

Elkészítése:

Előkészítem az alapanyagokat, majd a teával és a kurkumával együtt leturmixolom azokat. Ez az egyik legjobb karotinoidforrás a szem számára.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed