Karácsony vs. Vitézy: Volt olyan kerület, ahol 119 szavazat volt a különbség köztük, de olyan is, ahol bő 15 százalékpont

Hiába nyert több fővárosi kerületben az LMP, majd a kampányhajrában a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid (13), mint Karácsony Gergely (10), a szavazatok összesítésénél előbbi 371 142-t kapott, ami 324-gyel kevesebb, mint amennyit a fővárost 2019 óta vezető és most újrázó párbeszédes Karácsony gyűjtött. Ezért kíváncsiak voltunk arra, az egyes kerületekben miként alakult a két induló eredménye, mennyi volt köztük a szavazatkülönbség.

Két olyan kerület is akad, ahol a szavazatok között tíz százalékpont feletti volt a különbség:

A XIII. kerületben, amelyet az MSZP-s Tóth József harminc éve vezet – aki vasárnap is kiütéssel győzött –, Karácsony szűk 31 ezer szavazatot kapott (56 százalék), míg kihívója bő 22 ezret (40 százalék), ez a csaknem 9000 szavazatnyi különbség sorsdöntőnek bizonyult.
A XXIII. kerületben, Soroksáron, a főváros legkisebb városrészében, ahol a független Bese Ferenc nyert a momentumos Ritter Ottóval szemben, szűk 11 ezren jelentek meg az urnáknál. 5433-an szavaztak Vitézy Dávidra, míg Karácsonyra ezerrel kevesebben.

A legszorosabb verseny a III., a XI, illetve a XIX. kerületben állt elő, itt a szavazatok fél-fél százaléka döntött, minden esetben Karácsony javára:

Óbuda-Békásmegyeren ez 322,
Újbudán 359,
Kispesten pedig mindössze 119 voksot jelentett.

Ábránkat a szerint színeztük, hogy mekkora volt a különbség a két esélyes főpolgármester-jelöltre leadott szavazatok között. Minél sötétebb egy szín, annál nagyobbra nyílt az olló. Ha az egerét/ujját az egyes kerületek fölé viszi, részletes adatokat láthat az eredményekről.

Több olyan kerület is van, ahol egyértelműen nem kizárólag a pártszimpátia alapján szavaztak az emberek:

A VIII. kerületben Pikó András újrázhat a szavazatok 48,86 százalékával – Vitézy Dávid nagyjából a szavazatok ugyanekkora hányadával (48,6%) verte meg a 46,5 százalékot gyűjtő Karácsonyt Józsefvárosban.
A XV. kerületben magabiztosan (több mint tíz százalékpontnyi különbséggel) választották újra polgármesternek az egész baloldali ellenzék által támogatott DK-s Cserdiné Németh Angélát, Újpalotán viszont Vitézy Dávidra 3,5 százalékpontnyival többen szavaztak, mint Karácsonyra.
Hasonló történt a XVIII. kerületben is: az ellenzéki összefogás támogatta DK-s Szaniszló Sándor újrázott (tízezerrel több szavazatot kapott, mint a fideszes Ughy Attila), Vitézy viszont, ha kevéssel (1,2 százalékponttal) is, de több szavazatot kapott, mint Karácsony Gergely.

A XII. kerületben a kutyapárti Kovács Gergely lett a polgármester, és mint bevallotta, ő is az egyébként Hegyvidéken élő Vitézy Dávidra szavazott, ahogy a voksolók több mint fele (50,4 százaléka) tette; Karácsony itt 46,4 százalékot kapott.

Második ábránkat a szerint színeztük, hogy az adott kerületben ki kapott több szavazatot. Kékkel jelöltük azokat a városrészeket, ahol Vitézy Dávid, zölddel pedig azokat, ahol Karácsony Gergely. Minél sötétebb egy szín, annál nagyobb volt a különbség a két jelölt között. Jól látszik, hogy a külső kerületekben inkább Vitézy Dávidra szavaztak többen, míg a belső kerületekben, Terézvárosban, Erzsébetvárosban, Angyalföldön, illetve Zuglóban Karácsonyt találták szimpatikusabbnak a választók.

The post Karácsony vs. Vitézy: Volt olyan kerület, ahol 119 szavazat volt a különbség köztük, de olyan is, ahol bő 15 százalékpont first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed