Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díját

Stockholmban átvette a Nobel-díjat Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus. A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett ünnepségen.

lAz emberi tudás határait feszegetjük ezekkel a kutatásokkal, amik hozzájárulnak a világ fejlődéséhez és ezáltal a jövő megjósolhatatlan eseményeire is fel tudunk készülni” – mondta a nyitóbeszédében Astrid Söderbergh Widding, a Nobel Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. „Nagyon izgatott vagyok, mert ilyen nagy hallgatóság előtt még sohasem tartottam előadást” – így kezdte el a Nobel-előadását.

Krausz Ferenc fizikus két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért vehette át a fizikai Nobel-díjat. Krausz a Nobel-előadása végén a háborúban érintett ukrán gyerekek helyzetére hívta fel a figyelmet. (MTI)

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed