Karsai Dániel: Novák Katalin lemondása alkotmányellenes volt

Egy Facebook-posztban vezette le Karsai Dániel, hogy miért volt alkotmányellenes Novák Katalin lemondása, „pontosabban a lemondás országgyűlési elfogadó nyilatkozathoz kötése”. „A dolog majdnem kiszúrta a szemem, de eddig nem vettem észre” – írta Karsai, aki aztán elmagyarázta, mi itt az alkotmányjogi probléma:

„Az Alaptörvény értelmében az elnöki megbízatás megszűnik az elnök lemondásával. Pont. Ehhez képest a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell.Az Országgyűlés 15 napon belül döntése megfontolására kérheti az elnököt. Ha a köztársasági elnök hajthatatlan, az Országgyűlésnek a lemondását tudomásul kell vennie.”

„A jogállási törvény egyértelműen módosítja az Alaptörvényt. Márpedig Alaptörvényt sem feles többséggel, sem törvénnyel nem lehet módosítani. Ebben az esetben viszont egyértelműen bújtatott Alaptörvény-módosítás történt, ami alkotmányellenes” – írja Karsai, aki szerint a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt ezt a szabályt nem lehet megsemmisíttetni az Alkotmánybírósággal.

De hozzáteszi, hogy az alkotmányellenes helyzetet orvosolni lehet azzal, ha az Országgyűlés „mindenfajta vita nélkül egyből elfogadja” Novák lemondását, utána pedig a lehető leghamarabb „törölni a jogállási törvényből az Alaptörvénybe ütköző szabályozást”.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed