Kegyelmi ügy – Balog Zoltán arról, hogy K. Endre tanút fizetett le: „abban is azt láttam, hogy ő küzd az igazáért”

Íme, tíz ütős mondat Balog Zoltántól a kegyelmi ügyről és benne saját szerepéről.

Mi történt? Balog Zoltán először adott hosszabb interjút a kegyelmi ügyben betöltött szerepéről, méghozzá a 777 keresztény blognak. Az interjút Martí Zoltán, az MTVA online igazgatóságának vezetője készítette.

Kontextus. A kegyelmi ügy nem csak az elmúlt hónapok, hanem az elmúlt évtized legsúlyosabb közéleti botránya volt, amely során köztársasági elnöki kegyelemben részesült K. Endre, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédje. A kegyelmi ügy kirobbanását követően lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és távozott a közéletből Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is. A kegyelem megadását támogatta Balog Zoltán református püspök is, aki emiatt lemondott a Zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, de más fontos pozícióját megtartotta. Pontos szerepéről azonban rengeteg találgatás van, hiszen nyilvánosan nem szólalt meg a témában – egészen mostanáig.

Hét ütős mondat az interjúból:

arról, hogy eddig miért nem nyilatkozott és miért most, pár nappal az önkormányzati és európai parlamenti választások után ült le beszélni: „ennek is van természetesen jelentősége” – mondta a választásokra utalva majd hozzátette: amikor az embert ilyen megrázkódtatás éri, mint a kegyelmi ügy, akkor a csend, a hallgatás az első, és „ha az ember tényleg az igazat akarja mondani, nemcsak bizonyos tényeket akar kommentálni, akkor azt meg kell várni, merthogy nekem először az Úristennel kell megbeszélnem, ha elrontottam valamit.”

arról, hogy mióta és honnan ismeri K. Endrét: addig nem ismerte, amíg K. Endre felesége meg nem kereste őt, hogy segítsen célba juttatni a kegyelmi kérvényét. Balog ezután találkoztak K. Endrével, méghozzá Balog hivatalában, ahová a püspök hívta meg, másfél órát beszélgettek, Balog lelkipásztorként próbált segíteni. K. Endre annak ellenére ment el a találkozóra, hogy ekkor házi őrizetben volt, de Balog ezt a körülményt nem vizsgálta, nem volt tudomása a házi őrizetről.

arról, hogy ő kereste-e meg Novák Katalint: igen, Balog kereste meg Novákot K. Endre ügyében. „Azt kértem tőle, hogy szerintem ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni” – mondta.

arról, hogy ő miért feltételezte, hogy K. Endre nem bűnös: „mindenképpen nagyon aránytalannak éreztem és tartottam ezt a büntetést, és egyébként ebben nagyon sokan megerősítettek, jogi véleményeket is kikértem ebben az ügyben.” Szavai szerint arról, hogy K. Endre pedagógusként megfelelően járt-e el ebben az ügyben, nem tudott meggyőződni. Mint kifejtette, az „hogy ez az ember egy jószándékú ember, hogy itt egy csapdába került (…), arra vezetett, hogy ennek az embernek segíteni kell.”

arról, hogy a mai napig meg van-e győződve K. Endre ártatlanságáról: „alapvetően igen”

arról, hogy K. Endre később le akart fizetni egy tanút: amikor K. Endre le akart fizetni egy tanút, akkor is az történt Balog szerint, hogy K. Endre csak arra akarta rávenni a tanút, hogy mondja el, amit egyszer korábban már neki elmondott, hogy ő nem kényszerített senkit semmire. „Én abban is azt láttam, hogy ő küzd az igazáért” – mondta Balog.

„Ez az egész ügy nem került volna nyilvánosságra, ha ő nem küzdött volna az igazáért”, mondta Balog.

The post Kegyelmi ügy – Balog Zoltán arról, hogy K. Endre tanút fizetett le: „abban is azt láttam, hogy ő küzd az igazáért” appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed