Keserűek, nem mindig finomak, de sok betegségtől megvédhetnek – keserű táplálékok

A keserű táplálékokat és növényeket nem mindenki szereti. Ami eszünkbe jut ezekről a táplálékokról, hogy egyrészt nem mindig fogyasztjuk azokat szívesen, illetve ezek az ételek jót tesznek az emésztésnek. Azonban azt tudnunk kell, hogy nemcsak az emésztőrendszeri egészséget segítenek fenntartani, hanem védelmet jelenthetnek a gyulladással és az oxidatív stresszel szemben, illetve ha rendszeresen fogyasztunk ilyen táplálékokat, akkor akár a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések ellen is védelmet élvezhetünk.

Való igaz, hogy a keserű táplálékok, köztük a keserű gyógynövények nagyon jót tesznek a gyomor és az egész bélrendszer számára. Ezek a táplálékok nem csupán a nyáltermelést fokozzák, hanem elősegítik az emésztőnedvek termelődését, ami fokozza az emésztést, és ezzel segítik a jó közérzet megőrzését is.

A keserű ételek remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Ez nagyon lényeges, hiszen ha gyulladás alakul ki a szervezetünkben, akkor nagyobb lesz az esély az olyan krónikus betegségek kialakulására, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések.

A keserű növények rendkívül sok tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Többek között megtalálható bennük a C-vitamin, az A-vitamin, a kalcium, a kálium, a rostok, a fehérjék vagy éppen a magnézium. Nézzük is, milyen egyéb pozitív hatásai vannak még a keserű táplálékoknak!

A keserű táplálékok segítenek fenntartani a mikrobiom egészségét. Mindemellett a szivárgóbél-szindróma nevű betegség megelőzésében is a segítségünkre lehetnek. A keserű táplálékok jót tesznek az emésztésnek, fokozzák az étvágyat és még a tápanyagok jobb felszívódását is elősegítik.

A keserű ételek az emésztőenzimek szintézisét is fokozni tudják, így minden, a szervezetbe kerülő vitamin és ásványi anyag kellőképpen fel tud szívódni, amely tápanyagok pedig biztosítani tudják az optimális egészséget.

A keserű táplálékok gazdag forrásai a prebiotikumoknak, amelyek nemcsak segítik a jó bélbaktériumok elszaporodását, de még energiát is biztosítanak az emberi szervezet számára.

A keserű táplálékok közé tartoznak az olyan egészséges zöldségek és gyógynövények, amelyek nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásukkal biztos, hogy nem szenvedünk majd tápanyaghiányban.

A kapor egy olyan természetes antibiotikum, amely segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben. A kaporban található illóolajok egy karvon nevű vegyületet tartalmaznak, amely enyhíti a gyomorrontást, csökkenti a fokozott gázképződést. Hippokratész kaprot használt szájöblítőként, mivel meg volt győződve arról, hogy ez a fűszernövény a rossz lehelet ellen is hatékonyan küzd.

A pitypanglevelek tisztítják a májat, enyhítik a székrekedést és a hasmenést, csökkentik a gázképződést, segítenek a testsúlycsökkenésben, illetve csökkentik a gyulladást és a magas vérnyomást.

A kelkáposzta szupertápláléknak számít, hiszen tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, gyulladáscsökkentő vegyületekkel és olyan oldható rostokkal, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében.

A citrusfélék is keserű gyógynövénynek számítanak. Szintén segítik a test méregtelenítését, és ha reggel éhgyomorra megiszunk egy pohár meleg vízben elkevert citromlevet, akkor pedig beindítjuk az emésztést.

A borsmenta nagyon hatékony a bélproblémák gyógyításában, de eredményesen kezeli a fejfájást, a hányingert, a reggeli rosszullétet, a hasmenést és a depresszióval járó szorongást is.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed