Két cápa is be akart szállni. Végül három lett, maradhat?

Jól ismert befektetőkkel bővült a magyar Giggle, három cápával, valamint az egyik legsikeresebb finn IT-cég magyar alapítójával. Romániában is elindul az alkalmi munkákat közvetítő platform.

142 millió forintos, úgynevezett áthidaló befektetési kört zárt a Giggle, Sebestyén Ádám (a borítóképen balra) és Birizdó Ádám (jobbra) alkalmi munkákat közvetítő platformja. Sztorijukat tavaly nyáron írtuk meg a Forbes.hu-n.

Mi a Giggle?

Birizdó és Sebestyén a jól fizető állásaikat hagyták ott, hogy együtt megvalósítsák közös vállalkozásukat. Eleinte egyszerű weboldalként működött, amit az alapítók egy hét alatt készítettek el, a startup pedig azóta több befektetői körön is átesett.

2023-at 37 millió forintos nettó árbevétellel zárta a Giggle Kft., és az év során majdnem 250 millió forint volt a munkaerő-piacteren átfolyó bruttó áruérték, tudta meg a Forbes.hu. A Giggle-ön regisztrált munkavállalók 14 200 műszakot töltöttek be tavaly 18 különböző munkakörben, és körülbelül 9 ezer értékelést szereztek 4,72/5-ös átlagot hozva.

Több ebből

Két cápa is be akart szállni. Végül három lett, maradhat?
A megbeszélések jövője: így használj AI asszisztenst a jegyzetkészítéshez

Mire költik a pénzt?

Korábban az állami tulajdonú kockázatitőke-befektetőtől, a Hiventurestől kaptak befektetést. A Giggle a Forbes.hu-nak elmondta, hogy a 142 milliós befektetés egy része a Hiventures 9 százalékos tulajdonrészének kivásárlására ment el, a többit pedig növekedési célra fordítják. A kettő közti arány nem nyilvános.

Itthon is folytatják a skálázást, és közben a terjeszkedésnek is nekilátnak. Első külföldi piacuk Románia lesz, a platform még májusban elindulhat a szomszédban. A kezdeti vendéglátói munkák mellett mára több nagy logisztikai céggel és kiskereskedelmi multival fokozzák jelenlétüket ezekben a szektorokban is.

„Kezdettől fogva household brandet akarunk létrehozni a Giggle-ből – mondta Birizdó Ádám társalapító a Forbes.hu-nak. – Az alapokat már letettük komoly referenciákkal és felhasználóbázissal, de bőven van még hova fejlődni mind dolgozói, mind céges oldalon, hogy szélesebb körben a hétköznapi használat részévé váljunk.”

A csapat úgy tervezi, a most bevont tőke év végéig lesz elegendő, addigra pedig készen állnak egy komolyabb, magvető kör bevonására. Utóbbin már tavaly elkezdtek dolgozni, akkor sikertelenül, de azóta is zajlanak beszélgetések régiós kockázatitőke-befektetőkkel.

Kik szálltak be?

A Cápák között januári adásában Balogh Petya és Moldován András cápák mutattak érdeklődést a startup iránt.

Az üzleti show-műsor után egy másik cápa, Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó, valamint Szakacsits Szabolcs, a Forbes és a Bridge Budapest Az év filantrópja-díjasa, Finnország egyik legsikeresebb IT-cégének vezetője is fantáziát látott a vállalkozásban. Utóbbit célzottan a giggle-ösök keresték meg ebben a körben, miután Szakacsits egy ideje már figyelte a munkájukat, csak az első két angyalkörről lemaradt.

Sebestyén Ádám és Birizdó Ádám, a Giggle társalapítói, valamint Balogh Petya és Moldován András cápák a Cápák között című üzleti show-műsorban. Fotó: RTL

Végül mind a négyen beszálltak a Giggle-be, Balogh és Moldován mintegy 35–35 millióval, Sárospataki 51 millióval, Szakacsits pedig további 20 millióval. A Hiventures kivételével a többi korábbi befektető a cégben maradt. Üzleti titok, hogy a kört milyen cégértékelés mellett zárták.

„Petya a műsor után felhívott, hogy érdekelne-e engem a Giggle, mert lenne még hely – mesélte Sárospataki a Forbes.hu-nak. – Ami megfogott a sztoriban és a csapatban, hogy rendkívül gyorsan növekednek, abszolút egyedi és hiánypótló a szolgáltatásuk a régióban, nyugaton és Amerikában pedig komoly iparág épült erre a tevékenységre.”

Sárospataki szerint a Giggle előtti legnagyobb feladat a nemzetközi terjeszkedés, és a növekedéssel járó csapatépítés.

„A cél a regionális vezető szerep, amihez még fel kell varrni pár gombot a kabátra” – de Sárospataki szerint az alapítók, „a két Ádám rendkívül agilis, fókuszált, alázatos és elhivatott, és minden tehetségük megvan ahhoz, hogy ebből nemzetközi sikersztorit építsenek”.

The post Két cápa is be akart szállni. Végül három lett, maradhat? appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed