Kevesebb, mint 100 000 forint a Telekom saját márkás mobilja. De megéri megvenni?

A némileg csalódást keltő előd után befutott a T Phone 2 Pro 5G, amellyel a Telekom nem csak saját, meglévő ügyfeleit kívánja lenyűgözni. Nem kerül vészesen sokba, így az árérzékeny magyar piacon lehetne is esélye a sikerre, legalábbis papíron.

A Magyar Telekom 2022-ben úgy döntött, hogy saját márkás eszközökkel robban be az okostelefon piacra. Ezekről azt ígérték, hogy alacsony áruk ellenére kiváló teljesítményt nyújtanak majd, azonban még az általunk próbált jobb, nagyobb tudású T Phone Pro 5G is lefelé lógott ki a sorból.

A húzás így is bejöhetett a Telekomnak, hiszen bejelentették, hogy idén tavasszal érkeznek az utódok.

Köztük a T Phone 2 Pro 5G, amely ezúttal is csúcsot képviseli, és amelyből egyet a Forbes szerkesztőségébe is befújt a szél egy rövid tesztelés erejéig.

A cél az volt, hogy kiderítsük, hogy mit tud, van-e bármi értelme megvenni, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett.

Dizájn: kapufa

Amikor már a legkisebb, két hete alakult kínai telefongyártók is tudják, hogy az egyik legfontosabb szempont sokak számára a dizájn a telefon kiválasztása során, akkor nehezen érthető, hogy miért nem figyelnek erre jobban. A T Phone 2 Pro ugyanis érthetetlenül vaskos, nehéz, a kávái bumfordiak.

A hátlap ízléses, de a kamera körüli díszítés felesleges.

Ennél már tíz évvel ezelőtt is szexibb, vonzóbb telefonokat készítettek. A hátlap színe szép, elegáns, a kameraszigetet övező műanyag díszítőelem viszont nem illik ide, elrontja az összképet.

A kávák vastagok, ennél már vannak dizájnosabb telefonok is még ebben az árkategóriában is.

Persze tragédiáról azért nincs szó, de tény, hogy előrukkolhattak volna egy pofásabb dizájnnal bíró „csúcstelefonnal” is. Az jó, hogy a hagyományos fejhallgató kimenetet a mai trendekkel szembe menve nem spórolták le róla, az viszont baj, hogy nem vízálló és a port sem tolerálja.

Képminőség: kötelező minimum

Végre sikerült elengedni az LCD technológiát, hiszen ebbe a készülékbe már egy OLED kijelző került, amely szebb, tisztább színeket és jobb kontrasztot garantál. Ám nagyon elégedettek így sem lehetünk, mert a fényerő kicsi (a méréseim alapján 348 nit), és emiatt napfénynél olykor kifejezetten fakónak tűnik a kép.

A fényerő lehetne picit nagyobb.

A 6,8 hüvelykes, tehát meglehetősen nagy képátlójú panel Full HD felbontású, azaz csak a kötelező minimumot hozza. Használat közben is az az érzése az embernek, hogy lehetne még egy-két fokkal élesebb a kép.

A milliárdnyi helyett itt be kell érni 16,7 millió árnyalattal, azaz színgazdagság terén is elmarad a jobb riválisaitól.

Mire jó?

Az elődjét a teljesítménnyel kapcsolatos problémák miatt is sok kritika érte, hiszen olykor még a weboldalak betöltése sem ment zökkenőmentesen.

A tesztprogram szerint sem túl erős a hardver.

Itt érezhetően igyekeztek ezt a problémát kiküszöbölni, így legalább már értékelhető erő leadására képes hardvert kapott. A Snapdragon 6 Gen 1 processzort 8 GB RAM-mal támogatták meg, ami ma alsó-középszintű konfigurációnak számít.

A tesztprogrammal végzett vizsgálatok alapján a jelenlegi telefonos mezőny 27 százalékát veri teljesítményben, amire azért annyira nem lehet senki büszke.

A weboldalakat, appokat elfogadható sebességgel tölti be. Az ultranagy felbontású videókat annyira nem szereti, a jobb grafikájú, komplexebb játékokat is el lehet felejteni, és a médiaállományok szerkesztésére sem igazán alkalmas. De a közösségi, navigációs és kommunikációs appok futtatásával nincs gond.

Saját grafikus kezelőfelületet kapott, extrákkal megtámogatva.

Az energiaellátással nincs gond, hiszen a szabályozások által megengedett legnagyobb kapacitású, 5000 mAh-s akkumulátor által biztosított üzemidő elérheti akár a 16 órát is, ami remek értéknek számít. Az viszont kár, hogy csak 25 wattos töltést támogat, ami miatt durván másfél órára van szükség, amíg a lemerült telep megtelik energiával.

A jobb játékok elindulnak, ám belassulnak, szaggatnak.

Android 14 operációs rendszert kapott, amelyet egy kicsit megbolondítottak. A grafikus kezelőfelületet „telekomosították”, azaz magenta a háttér, és telepakolták gyárilag céges appokkal, ezekkel a cég szolgáltatásai közvetlenül is elérhetők. Ilyen például a Telekom TV Go, amelyen keresztül élőben nézhetőek tv-adások. De azért ezt óriási extrának nem neveznénk, hiszen ezek az applikációk bármilyen más telefonra is letölthetőek. A modell támogatja az 5G technológiát, de ez ma már azért teljesen általános ezen a szinten.

Csalódást keltő kamerák

A videós és elsősorban a fotós képességek sokak számára óriási, kiemelt jelentőséggel bírnak. Ez persze teljesen érthető, hiszen az Instagram, Facebook és a hozzájuk hasonló közösségimédia-appok iszonyat népszerűek. Épp ezért fájó, hogy e téren ez a telefon azért finoman szólva is küzd kihívásokkal. Az 50 megapixeles főkamerával nappal lehet szép fotókat lőni, de este, sötétben már nem az igazi.

A kamerás tulajdonságai lehetnének jobbak is. A szélek elmosódottak, a kromatikus aberráció jobb oldalt látványosan jelentkezik.

Az 5 megapixeles ultraszéles látószögű egység nappal is szenved, a kromatikus aberráció, azaz a képek széleinél megfigyelhető színtorzulás látványosan jelentkezik, és ezek a részek hajlamosak elmosódni is.

A sötétet nem szereti.

Kapott még egy 2 megapixeles, szuperközeli célpontok levadászására szolgáló makró kamerát is, ám ez sajna gyakorlatilag használhatatlan. A fotó szinte minden esetben csúnya, elmosódott és életlen lesz.

De azért világosban lehet vele életképes fotókat lőni!

A videóknál a 4K-ról le kell mondani, QHD (2560×1440 képpont) a legnagyobb felbontás, ami ma már egyszerűen kevés. Pláne, hogy itt a gyors mozgások megfelelő minőségű felvétele sem biztosított az alacsony rögzítési sebesség miatt.

Vélemény: T Phone 2 Pro 5G

Durván 100 000 forintba kerül a telefon, és ennyit a T Phone 2 Pro 5G egyszerűen nem ér meg. Ebben az árkategóriában már vannak erősebb, jobb képernyővel és kamerás tulajdonságokkal felvértezett, vetélytársak is. Ott van például a hazánkba most érkező Tecno Spark 20 Pro+, amely dizájn terén is köröket ver erre a készülékre.

Többet vártam a Telekom csúcstelefonjától.

És itt azért nem egy Samsung vagy Apple termékről van szó, amelyeknél az emberek hajlandóak pusztán a brand miatt mélyebben a zsebükbe nyúlni. Bárhogy nézzük, azért mégis csak egy Telekom saját márkás készülékről van szó, ami minden, csak nem húzónév.

Más konstrukcióban már lényegesen olcsóbban, mintegy 47 000 forintért is beszerezhető a modell, ami remek ár a tudásához képest, de hát ezért két éves hűséget kell bevállalni.

The post Kevesebb, mint 100 000 forint a Telekom saját márkás mobilja. De megéri megvenni? appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed