Friss Hirek

Kihirdették az idei év rózsáját

Az idei év rózsája a Golden Gate – hirdették ki a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán.

A kastély körül található Cziráky Margit Rózsakert Magyarország egyik legszebb rózsakertje, benne több mint 8000 tő rózsával és több száz rózsafajtával, melyből minden évben szakemberek választják ki az év rózsáját.

Idén pünkösdi rózsaünnepen nevezték meg a sárga virágáról és kellemes gyümölcsös illatáról ismert győztes futórózsát.

A Cziráky Margit Rózsakert

Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő az 1902-ben elindított parkhelyreállítás során alakíttatta ki a rózsakertet. A kertek egy részének terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. A rózsakert a II. világháború és az azt követő sorsfordító idők alatt szinte teljesen tönkrement, a rózsák kipusztultak, a támrendszerek összedőltek, egyedül a pavilon maradt meg „hírmondóként”.

Kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg a rózsakert helyreállítása 2015-ben, így mostanra közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik a kertbe látogatók.

A beruházás keretében magyar rózsafajták gyűjteménye kapott itt helyet, kiegészülve német és angol termesztők által nemesített folyton virágzó rózsákkal, az erősebb illathatás eléréséért.

Kapcsolódó
Virágba borult Kecskeméten a világ egyetlen élő rózsafüzére
Májusban ez a város legszebb és legillatosabb parkja.

The post Kihirdették az idei év rózsáját first appeared on Sokszínű vidék.


Exit mobile version