Kína lábtörlőjeként beszélt Magyarországról egy republikánus szenátor Hszi Csin-ping látogatása miatt

Éles kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus frakciójának vezetője, aki egyáltalán nincs elragadtatva attól, hogy a múlt héten a magyar kormány vendégül látta Budapesten Hszi Csin-ping kínai elnököt.

McConnell arról beszélt a szenátusban, hogy a Donald Trump vezette előző amerikai kormány komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy eltántorítsa Európát a kínai technológiától, Magyarország most épp egy sor gazdasági együttműködést ír alá éppen Amerika legnagyobb stratégiai ellenfelével szemben. Itt tette hozzá, hogy Wahingtonnak fel kell mérnie, hogy a szövetségesei mennyire elkötelezettek mellettü: nem csak az értékeik, de az érdekeik mellett is. Hszi Csin-ping budapesti látogatása pedig kevéssé szolgálja az ügyet.

Hogy Magyarország képes Kína lábtörlőjeként szolgálni Európába? Ezt a részt nehezebb összeegyeztetni a Washington helyzetével, ahol a Kínára való összpontosítás nemrégiben még hitvallás volt

– utalt McConnell arra, hogy egyesek számára rendben van az például, hogy Orbán egyedüliként a NATO-s vezetők közül Moszkvában egyeztet Putyinnal, valaki még csodálhatja is őt ezért, a Kínához való közeledés viszont már más lapra tartozik.

A szenátor szerint Magyarország olyan hatalmak kereszttüzében találta magát, amelyek célja az, hogy aláássák Amerika biztonságát és jólétét, Magyarország pedig példázza, hogy miként nem szabad viselkedni egy ilyen kihívás közepette. Végül nemcsk a magyaroknak, de összes európai szövetségesüknek is azt üzente: „Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea azon van, hogy aláássanak minker. Gyorsabban kell cselekednünk, hogy újjáépítsük azt az erőt, ami az agresszió elrettentéséhez és legyőzéséhez szükséges. Felelősségre kell vonnunk egymást, hogy megosszuk a védekezés kollektív terhét. Ezen a fornton még rengeteg tennivaló van.”

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában azt mondta, nem akarja ideológiai keretek közé szorítani a gazdaságot, neki az a célja, hogy a legjobb technológia jöjjön Magyarországra, ezért fontos a kínai kapcsolat.

Kapcsolódó
Orbán nem akarja ideológiai korlátok közé szorítani a magyar gazdaságot
Kína nagy utat járt be, vázolta a miniszterelnök, aki szerint Kínával, Japánnal és Dél-Koreával az élen a kelet több területen a nyugat előtt jár.

The post Kína lábtörlőjeként beszélt Magyarországról egy republikánus szenátor Hszi Csin-ping látogatása miatt first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed