Kína nem beszél, csak halad

Mivel a Hold kötött keringése miatt a túlsó oldala állandóan túlsó oldal marad, ezért az ott lévő eszközökkel csak akkor lehet kommunikálni, ha van átjátszó állomás, amely közvetíti a rádiójeleket. Kína holdi jelenléte nem kérdéses, a Csang’o egységek eddigi sikerei legalábbis ezt bizonyítják. 2024. március 20-án egy rádiós átjátszó műhold indult útnak, az 1,2 tonnát nyomó Csüecsiao-2 (angolos átírásban Queqiao-2). A műhold erősen elnyúlt pályán kering majd a Hold körül, és a Csang’o sorozat későbbi, (6-7-8-as) küldetéseinek rádióforgalmát fogja majd továbbítani. Amint sikeresen elfoglalja a pályáját a Hold körül, teszteket végeznek majd vele a kínai szakemberek, hogy kiderüljön, valóban alkalmas lesz-e a mintagyűjtő küldetések levezénylésére.

A Csüecsiang két kis méretű, Tientu-1 és 2 műholdakat is magával vitte, ezek feladata amolyan holdi GPS-ként a precíz helymeghatározás lesz, a későbbi leszállásokat fogják segíteni.

A Csüecsiang nevéhez egy kínai népmese fűződik. A név annyit tesz: szarkahíd. A mennyek istennőjének hetedik lányát, Cse Niut és szeretett férjét, egy egyszerű pásztort, tiltott szerelmük miatt a Tejút két végére száműzték. A szarkák megszánták a pár szenvedését, és a hetedik holdhónap hetedik napján szárnyaikat egymáshoz érintve hidat alkottak közöttük, így azok minden évben egyetlen napra találkozhattak.

A Csüecsiang-1 egy korábban már üzembe helyezett műhold, amely nem a Hold körül, hanem a Hold-Föld rendszer L2-es nyugalmi pontja körül keringve lát el hasonló, átjátszó szerepet. Ennek köszönhetően tudott sikerrel leszállni 2019-ben a Csang’o-4 a Hold túlsó oldalán. Mivel az az átjátszó műhold már túllépett az előirányzott élettartamán, ezért van szükség arra, hogy újabb átjátszóval segítsék majd a holdi kommunikációt. A Csang’o-6 még ebben az évben, a második félévben indul majd el a Holdra, a tervek szerint. A kínai átjátszó műhold más nemzetek holdi küldetéseiben is segítséget nyújt majd az adattovábbítással.

The post Kína nem beszél, csak halad first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed