Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

Az idei esztendő legnagyobb szenzációja számomra, hogy a házunk padlására kihelyezett gyöngybagoly költőládát elfoglalta egy pár. Annál is inkább, hiszen gyermekkoromban abban a templomban láthattam meg életem első gyöngybaglyát, amelyet ma napi szinten látok az ablakomon kitekintve.

Ennek tükrében heves izgalommal indultam el idén a további templomtornyokban kihelyezett költőládák ellenőrzésére. Még nem értem a végére, de minden ládás toronyban költ a faj, és eddig százhúsz fiókát könyvelhettem el.

Csodás érzés ez, mikor a Somló környéki kis falvakra tekint az ember egy légi fotón, majd látja, hogy nem marad fehér folt a térképen. Persze e siker abban is rejlik, hogy kiváló, mozaikos élőhelyek maradtak fenn napjainkra e tájon. Nem maradhatott el azoknak a segítő keze és szándéka sem, akik az álmom és munkám lépten-nyomon segítették.

<!– [if IE 9]><![endif]–><!– [if IE 9]><![endif]–>

Forrás: Ifj. Vasuta Gábor

A gyöngybagoly fokozottan védett, veszélyeztetett faj. Kifejezetten éjszakai életmódú madár, rejtekhelyét csak a sötétség beállta után hagyja el. Nesztelen szárnyalással repül ki a torony zsalugáterei között.

Párzási időszakban az „akasztott ember hörgésére” emlékeztető hangot hallat a templomtoronyból az éjszaka leple alatt.

A maga nemében furcsa hangja miatt régen félelemmel és borzongással gondoltak a torony titokzatos lakójára. Nem beszélve arról, hogy reptében árnyként tűnik el az éjszakában. Manapság szerencsére kiveszőben vannak a gyöngybagoly körüli babonák, ami a népszerűsítő kiadványoknak is köszönhető.

A madár elnevezése a tollazatán látható finom gyöngyözött tollakból ered. Arca, amelyet szakkifejezéssel fátyolnak hívnak, szív alakú, selymes szürkésfehér színű.

Népi nevei a lángbagoly, fátyolos bagó, visító bagoly, az elnevezés tájegységenként változik. A tápláléka túlnyomó részt kisemlősökből áll, amelyeket kitűnő hallása alapján lokalizál.

A rétek felett repülve a leghalkabb cincogást is meghallja, prédáját egészben nyeli le. Tartós hótakaró esetén a verebeket tizedeli. Természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

The post Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed