Kitiltotta a brit kórház a villanyautókat a fedett parkolójából

Ebbe a fedett parkolóba nem engedik egyelőre a villanyautókat a livepooli kórház biztonsági őrei (fotó: Google Maps)

Közösségi média felületén kelt ki magából egy brit apuka, miután a liverpooli kórháznál a biztonsági őr nem engedte be az intézmény fedett garázsába – szúra ki a Carscoops. Paul Freeman-Powell gyermekét vitte volna egy vizsgálatra, ám csak a helyszínen szembesült vele, hogy a villanyautók a tűzveszély miatt ideiglenesen nem állhatnak meg a parkolóban. Az említett X bejegyzésben a férfi fotókat is melléket, ezen a “csak látogatók részére fenntartott parkoló” felirat, illetve a nyitvatartási idő alatt a “no electric vehicle” mondat olvasható, vagyis “villanyautóval tilos behajtani”.

What the ACTUAL F, @AlderHey? EVs banned because, said the security guard, “the battery will react with the metal carpark and it might catch fire / explode”?!💥

What Fossil Fuel lobbied fresh hell nonsense is this?!@FullyChargedShw @StopBSCampaign @fairchargeuk @QuentinWillson pic.twitter.com/9gfaRqXVT3

— Paul Freeman-Powell (@paulfp) May 1, 2024

Hirdetés

Később az Alder Hey kórház a BBC-hez eljuttatott közleményében kifejtette, hogy a tiltás csak átmeneti, és miután korszerűsítették a tűzoltó rendszert, utána újra megállhatnak az említett garázsban villanyautók is. Addig is az elektromos járművek a kórház másik parkolójában tudnak várakozni, ahol 14 dedikált helyet is kialakítottak számukra.

A kórház tájékoztatása szerint a lezárás ideiglenes, addig is a fő parkolóban megállhatnak a villanyautók, ahol dedikált parkolókat is kialakítottak (fotó: Paul Freeman-Powell/ X)

Colin Walker, egy brit kutatócsoport vezetője szerint a kórház hibázott, ugyanis a statisztikák nem támasztják alá a villanyautók által jelentett fokozott veszélyt. Elemzéseik szerint a belsőégésű motorral rendelkező autók 80-szor nagyobb eséllyel válnak a tűz martalékává. Egy svéd tanulmány konkrét számokkal is alátámasztja állítását: 2022-es mérésük alapján 100 ezer hibrid- és elektromos autóra 3,8 tűzeset jut, míg ugyanennyi benzines, vagy dízelmotoros autóra 68. A kórház nem közölte pontosan mikorra készülnek el az átalakítással.

Még a látogatói parkolót jelzőt táblára is felhelyezték a villanyautókra vonatkozó tiltást (fotó: Paul Freeman-Powell/ X)

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed