Friss Hirek

Kovács Zoltán: A kegyelmi döntés a Vatikánnal történt egyeztetés nélkül született

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az X-en közölte:

A magyar kormány tisztázza, hogy a Vatikán nem érintett a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető kegyelmi botrányban.A kegyelemről szóló döntés a Szentszékkel vagy a pápával történt egyeztetés nélkül született.Ahogy a Kathpressnek is elmondta: a magyar elnökök alkalmanként élnek kegyelmi jogukkal, gyakran különleges alkalmakkor vagy ünnepnapokon. Ilyen alkalom volt Ferenc pápa 2023 áprilisi látogatása is.
Az államfők a kegyelmi kérdésekben önállóan döntenek, anélkül, hogy külső intézményekkel vagy személyekkel, például a Szentszékkel vagy a pápával kommunikálnának. Ez természetesen Magyarországon is így volt.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása után Balog Zoltán egykori emberierőforrás-miniszter, református püspök a kegyelmi ügy újabb felelőse. Balogot – aki évtizedekig bizalmasa és politikai mentora volt Nováknak – régi ismeretség fűzi K. Endréhez, a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyetteséhez. Balog szervezhette meg a kegyelmi döntés előtt a pedofil bűncselekményben bűnsegédként elítélt K. Endre felesége és Novák Katalin találkozóját. A református egyház által fenntartott Károli Gáspár Egyetem kampuszának fejlesztéséért is felelős Balog püspöksége is veszélybe kerülhet.


Exit mobile version