Leáldozott az Intel egyeduralmának? Sosem látott eredményeket gurított az AMD

Az asztali és szerverprocesszorok piacán is jól teljesít a gyártó az Intel rovására. A jövő pedig még fényesebb lehet az AMD számára.

Az asztali- és hordozható számítógépek, valamint többek között az internetes adatforgalom működtetésében kulcsszerepet játszó szerverek lelke a processzor. A jelenleg uralkodó x86 technológiára épülő eszközök piacán idõtlen idõk óta két versenyző gyilkolja egymást, a hatalmas Góliát Intel és a kis Dávid AMD.

Az előbbi papíron sokkal erősebb, ami miatt többet tud költeni fejlesztésre és jobb alkupozícióból indulhat a bérgyártóknál, illetve a kereskedelmi partnereknél is. Csakhogy a rivális AMD minden korábbi várakozásra rácáfolva 2024 első negyedévében igen jól teljesített.

Ez az eredmény jelentős előrelépést jelent a chipgyártó számára az Intel dominanciája elleni hosszú harcban a PC processzorok univerzumában.

A vállalat ráadásul nem csak egy szektorban villantott, hiszen a növekedésből több, egymástól független termékcsalád is kivette a részét.

Szerverek

Nyolc évvel ezelőtt az AMD sehol sem volt a szerver szegmensben, hiszen 0,8 százalékos piaci részesedése gyakorlatilag kerekítési hibának tekinthető. A holding vezetése viszont jó érzékkel ismerte fel, hogy fellendülés előtt áll a szegmens, és komoly erőforrásokat koncentráltak a kutatás-fejlesztésre. 2016 óta a szerverpiac 46,7 milliárd dollárról több, mint 90 milliárd dollárra bővült.

Az AMD Epyc hódít a szerverpiacon. Kép: AMD

A növekedésből pedig az AMD is kivette a részét, hiszen a cég jelenleg 23,6 százalékos részesedéssel bír, amit a nulláról ért el néhány év alatt. Ez szinte kizárólag a cég Epyc processzorainak köszönhető, amelyeket nagyon jól fogadott az iparág. Számos vezető technológiai óriás, köztük az egyre inkább megkerülhetetlenné váló felhőszolgáltatók választották ugyanis ezeket az Intel Xeonok helyett.

Tíz éve még sehol nem volt a cég a szerver szektorban. Kép: Anandtech X

Az elmúlt esztendő tehát kifejezetten erősre sikeredett. Az AMD szerverchip-részesedése 23,6 százalékra ugrott 18 százalékról, és a Mercury szerint nyilvánvaló, hogy a Genoa, az AMD 4. generációs Epyc processzorcsaládja a növekedés fő hajtóereje.

Asztali processzorok

Az AMD e téren hozta 2023 Q4 eredményeit, ami sokkal jobb eredmény, mint a tipikus szezonális trendek. Általános tapasztalat ugyanis, hogy az első negyedévben bezuhannak az értékesítési adatok, és az Intelnél pont ez figyelhető meg. Ebből válik igazán szembetűnővé: az AMD komolyan erősödött, hiszen 23,9 százalékos piaci részesedése 4,7 százalékponttal magasabb 2023 első negyedévéhez képest.

Hasítanak a Ryzenek. Kép: AMD

A bővülés itt sem a véletlen vagy valami pénzügyi trükközés, a régi készletek olcsó kiszórásának eredménye.

A friss Ryzen processzorok ugyanis ár/érték arányban egyszerűen jobbak a nagy konkurens hasonló kategóriájú termékeinél.

Az szakfórumokat és e témára specializálódott chateket olvasgatva pedig az az általános vélemény, hogy ha csak pusztán az egzakt értékeket nézzük, akkor az AMD akár még ennél is sokkal jobban teljesíthetett volna.

Az asztali processzorok piacán is jön fel az AMD. Kép: TechPowerUp

Hogy ez nem így történt, annak hátterében több más tényező is állhat. Így például olyan, hosszútávú keretszerződések, amelyek nem engedik meg a PC gyártók számára most még a váltást.

Mobil hardverek

A hordozható számítógépekbe tervezett, más karakterisztikájú processzoroknál hasonló a helyzet. Azaz a Ryzeneket nagyon dicséri mindenki, viszont a gyártói kapacitás problémái miatt ezekből nem tudnak eleget szállítani.

Mobil fronton még sok a tennivaló, de a termékek jók. Kép: AMD

A többi között ez az oka annak is, hogy hazánkban még mindig kifejezetten kicsi az AMD alapú laptopok kínálata, viszont mondjuk Németországban, Svájcban vagy a Skandináv országokban már nagyobb a választék. A cég még így is 3,1 százalékkal tudta növelni a piaci részesedését ebben a szektorban, ami egyre fontosabbá válik.

Földrengés előtt?

Mindent összevetve az Intel egyelőre őrzi komoly előnyét, hiszen az x86-os processzor piac 79,2 százalékát uralja. Ugyanakkor ma már egyáltalán nem lehet nyugodt. Egy év alatt 3,6 százalékot veszített részesedéséből, és az AMD minden területen tör fel, és olyan szegmensekben is komoly pozíciókat épített ki, ahol korábban nem volt tényező. Ráadásul az utóbbi vállalat termékei most a mérések alapján jobbak, azaz előrébb jár a fejlesztésben.

A hardverháború folytatódik. Kép: AMD

Ez pedig azt vetíti előre, hogy már akár a közeljövőben is radikálisan csökkenhet a különbség. Az Intel dolgát az is nehezíti, hogy hosszú ideje önti a pénzt a videókártya üzletágba, azonban e téren eddig semmilyen értelmezhető előrelépést nem sikerült elérni. Az Örök Holnap bűvöletében égve csak tolják ebbe a szegmensbe az erőforrásokat, amiket más területen, például a processzor-szektorban is tudtak volna hasznosítani.

Ennek pedig konkrét eredményei is látszódnak, és jelen állás szerint még az is benne van a pakliban, hogy az még valamiféle földrengésszerű változás kezdete is lehet.

The post Leáldozott az Intel egyeduralmának? Sosem látott eredményeket gurított az AMD appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed