Lehet népszavazás az eutanáziáról? Döntött a bizottság

Döntött az NVB a Karsai Dániel öccse, Karsai Péter által benyújtott népszavazási kérdésekről.

Mi történt? Nem lehet népszavazás az eutanáziáról, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította Karsai Dánielék kezdeményezését, írja a hvg.hu. Csütörtök délután az NVB három országos népszavazási kezdeményezésről döntött, köztük az életvégi döntések ügyében. Az ügyben az ALS-sel élő Karsai Dániel alkotmányjogász öccse, Karsai Péter kezdeményezett népszavazást. Fazekas Tamás, a Párbeszéd által delegált NVB-tag már az ülés elején elfogultságot jelentett be, mert személyesen ismeri Karsai Dánielt, jó barátok is. Ezt a testület elfogadta, így ő nem vett részt az első két kérdésről tartott szavazásban. Az ülésen felszólalt Karsai Péter is: úgy gondolja, az ügy megmozgatta a társadalmat, és a magyar választópolgárok ki akarják fejezni róla a véleményüket.

Miről döntött pontosan az NVB? A téma kapcsán még decemberben nyújtott be két kérdést a bizottságnál Karsai Péter. A kérdések az alábbiak voltak:

Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?;

Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Mi indokolta az NVB döntését? Sasvári Róbert, a bizottság elnöke arról beszélt, a kérdések nem az eutanáziáról szólnak általában, hanem kifejezetten az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról. Határozattervezetében ő azt javasolta, hogy tagadják meg annak hitelesítését. Ezt többek között azzal indokolta, hogy a kérdés a jogalkotásra irányul, ezért azt kell vizsgálniuk, hogy módosítható-e az Alaptörvény sérelme nélkül a BTK. Szerinte nem, mert az igenek többségével végződő népszavazás olyan szabály meghozására kötelezné a jogalkotót, ami sértené az Alaptörvényt, amit így módosítani kellene. Ez viszont tiltja annak hitelesítését.

Az NVB-tagok végül az első kérdést 8 igen, 4 nem ellenében elutasították.

The post Lehet népszavazás az eutanáziáról? Döntött a bizottság appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed