Leolvad a szádról a mosoly – ennyibe fog kerülni a fagyi idén

Megszenvedte a fagylalt az elmúlt évek inflációs hullámait, most pedig, miután mind az energia-, mind a tej-tojás-cukor árak konszolidálódni látszanak egy új vészmadár tűnt fel a láthatáron.

Most komoly? Ez idén lett ilyen drága? Pedig csak annyi volt a kérdés, hogy kártya vagy készpénz: egy gombóc fagylalt 500 forint.

Erdélyi Balázzsal, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökével beszélgettünk az idei fagylaltszezon alakulásáról. Mint kiderült, akkora drágulásra, mint tavaly nem kell számítani:

„Tíz százalék körüli emeléssel kalkulálhatunk, ami az éves inflációhoz képest még teljesen vállalható, mondhatjuk azt is, hogy nem drágult idén a fagylalt.”

Meglepő, de sok cukrászdában még találkozhatunk tavalyi árakkal is. Mivel több helyen komolyabb nehézséget okozott a 2023-as nyár – az infláció válság sok helyen keményen odacsapott a forgalomnak – idénre óvatosabbak a vállalkozások. Erdélyi elmondta,

a cél az, hogy tele legyenek a helyek.

– amihez jelen gazdasági körülmények mellett egy 500-600 forintos szintet tart reálisnak.

Mi van az árak mögött?

A tavalyi év drasztikus emelkedése mögött az energia- és az alapanyagárak hatásait figyelhettük meg, idén azonban mindkét fronton jelentős volt a javulás. Miért nem lett mégis olcsóbb a fagyi?

Ami az energiát illeti: akik aktuális piaci árfolyamon vásárolnak, már túl vannak a válságon, de vannak olyan cukrászdák is, akik „beragadtak” egy korábban előnyösnek tűnő fix energiaáras szerződésbe. Az ipartestület rajtuk próbál segíteni, ennek ellenére az árakon még érződik, hogy a válság teljesen még nem ért véget.

Az alapanyagok kérdése egy fokkal komplexebb, hiszen ott a 2022-es drágulási hullámot követően egy csökkenő trendet láttunk a fagylalt három fő összetevőjének a tojásnak, a tejnek és a kristálycukornak esetében is.

A fagylalt fő alapanyagainak és a dobozos jégkrém ára 2020 januári bázishoz viszonyítva. (Forrás: KSH)

A deflálódó alapélelmiszerekkel szemben a „lefelé vásárlás” helyettesítő terméke – a dobozos jégkrém – ára egy éve változatlan, így a cukrászdák előtt akár nyitva is állhatna a lehetőség a tavalyi év korrigálására, új vevők bevonzására.

Amikor is a kakaókrízis megváltoztatott mindent

Márciusban már megírtuk, hogy történelmi csúcsokat dönt a kakaó, azt akkor viszont még nem tudtuk, hogy áprilisra a probléma közel kétszer olyan súlyos lesz:

Az egzotikus alapanyag tonnánkénti árutőzsdei ára egy hónapja közel 12 000 dollár volt, most 8000 dollár körül kapható.

A kakaó árfolyama. Forrás: Skilling CFD árutőzsdei jegyzés

A kakaóbab drasztikus drágulása Erdélyi szerint nagyjából az év második felében fog megjelenni a csokoládé árában Magyarországon – így a csokoládéfagylaltéban is.

„Vannak előre lekötött kontingensek, így csokoládéhiány remélhetőleg nem fog előállni, a kérdés inkább az, hogy milyen áron tudunk majd vásárolni.”

A mostani világpiaci árak miatt akár egy 50-60 százalékos drágulás sem kizárt.

– véli a szakértő. Benne lehet tehát az is, hogy cukormentes fagylaltokhoz hasonlóan a csokoládé is prémium termék lesz és más áron fog mozogni a többi, standard fagylalthoz képest.

Valószínűleg azért tűnhet még mindig olyan drágának a fagyizás, mert a nyaralás emlékeivel együtt a 3-4-5 évvel ezelőtti árak vésődtek be, holott a legtöbb helyen tavaly is már 500 forint volt egy gombóc fagyi és idén is nagyjából ennyit kell majd rászánnunk.

Az inflációs válság előtti árakat pedig talán jobb elfelejtenünk.

Így járhatnak majd a jobb helyek, ha folytatódik a drágulás.

A múlt héten írtunk a Freyja croissantozó bécsi üzletének megnyitásáról. Az alapítók a péksütemények piacán nagyon hasonló folyamatokat tapasztaltak, mint amit a fagylalt esetében néha már látunk:

Arról, hogy a volt 30/30-as miért próbál szerencsét külföldön ugyanazzal a recepttel itt olvashattok.

The post Leolvad a szádról a mosoly – ennyibe fog kerülni a fagyi idén appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed