Lesz-e megint több mint egy tucat kormánypárti képviselő, aki nem szavazza meg az államfő lemondását?

Novák Katalin lemondása akkor válik majd hivatalossá, ha azt elfogadja a parlament is. Schmitt Pál esetében annyival egyszerűbb volt a menet, hogy ő 2012. április 2-án nem a köztévén leadott beszédben, hanem a Parlamentben jelentette be, hogy lemond.

Schmitt a döntését azzal magyarázta, hogy a plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie. Ugyanakkor etikátlannak és jogszerűtlennek minősítette, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét, mondván, hogy ezt csak bíróság tehette volna meg.

Schmitt bejelentése után gyorsan átalakították a törvényhozás napirendjét, és még aznap szavaztak a lemondásáról. Amit ugyanakkor nem minden kormánypárti támogatott.

A legélesebben Wittner Mária tiltakozott. A fideszes képviselő azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem hajlandó beállni „az üvöltő falkába”, Schmitt Pál kitűnő ember. Az ügy pedig nem a kisdoktoriról szólt, hanem Schmitt Pál személye elleni irányuló támadás volt. Szerinte „ha nem volt megfelelő az általa készített kisdoktori, akkor a benyújtáskor kellett volna ezt jelezni, de akkor elfogadták”.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed