A kérdésre egyértelműen igen a válasz. Ugyan egészségesek a gyümölcsök, de egyik-másik magas cukortartalommal rendelkezik, így azokkal nem árt tartani a mértéket. Azonban egyes gyümölcsök még a dietetikusok szerint is bátran fogyaszthatók. Mutatunk is most ezek közül néhányat!
Az egyik legegészségesebb gyümölcs nem más, mint az áfonya. A gyümölcs csökkenti az időskori memóriavesztés esélyét, javítja a szív egészségét, és a sejtek károsodása ellen is védelmet jelenthet. Az áfonya tele van jótékony antociánokkal, olyan antioxidánsokkal, amelyek nagyon eredményesen küzdenek meg a szabad gyökökkel. Ezek a szabad gyökök azért is veszélyesek, mivel többek között megnövelik a rákos betegségek esélyét. A fekete áfonya oldható rostokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, illetve omega-3 zsírsavakban is bővelkedik, amelyek az agy egészségét védelmezik.
A másik nagyszerű gyümölcs, amelyet a dietetikusok is javasolnak, nem más, mint a málna. A málna tele van polifenolokkal, amelyek szintén antioxidáns hatással rendelkeznek. Emellett sok rostot is tartalmaznak, amely segíti az emésztést, illetve megtámogatja a fogyást, és még a vércukorszintet is szabályozza. A málna gazdag forrása a C-vitaminnak, a mangánnak és a káliumnak is.
A szeder is sok-sok rostot tartalmaz, emellett csak alacsony a cukortartalma, ami nemcsak abban segít, hogy hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, hanem a vércukorszintet is stabilizálni tudja. A szeder is gazdag forrása az antioxidánsoknak. C-vitamint is sokat tartalmaz, amely vitamin többek között fokozza a kollagéntermelést, és jót tesz az immunrendszer egészségének.
Ha narancsot is rendszeresen fogyasztunk, ezzel is sok-sok C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, ragyogóvá varázsolja a bőrt, megerősíti a csontokat, és még az izomfájdalmat is enyhíti. A narancs rostokban is bővelkedik, ami pedig az emésztőrendszer egészségét tartja karban.
Egy kutatás során azt állapították meg, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak almát, jóval kevesebb gyógyszert szednek, ellentétben azokkal, akiknek nem szerepel az alma az étrendjükben. Az alma javítja a szív egészségét, csökkenti az asztmás tüneteket. A legtöbb pozitív hatását annak köszönhetjük, hogy nagy mennyiségben tartalmaz rostot.
A gyümölcsfogyasztásnak számtalan előnye létezik, kiváló vitamin-, ásványianyag- és fitonutriens-forrásnak számítanak. Ezek a tápanyagok nagyban hozzájárulnak a test energiaszintjének stimulálásához és természetesen az egészség fenntartásához.
A gyümölcsök csökkentik a szívvel kapcsolatos betegségek kockázatait. Például a grépfrút, az alma és a sárgabarack karotinoidokban, rostokban, flavonoidokban, magnéziumban és káliumban gazdagok, amelyek megvédik a szívet a különféle betegségektől.
Az olyan gyümölcsök, mint a banán, a narancs és az avokádó, káliumban gazdagok, ez a tápanyag pedig segíthet fenntartani a normális vérnyomást.
A C-vitaminban gazdag gyümölcsök hasznosnak bizonyulnak a testsúly szabályozásában. Ezen kívül a gyümölcsök nem tartalmaznak telített zsírokat vagy koleszterint, amelyek szintén károsan hatnak a szív egészségére.
A legtöbb gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz vizet is, amely gyors hidratációs forrás jelent, különösen nyáron a nagy melegben.
A gyümölcsök alapvető tápanyagokban bővelkednek, amelyek megvédhetnek bennünket a krónikus rendellenességektől, javíthatják ellenálló képességünket a baktériumokkal és betegségekkel szemben.