Macron szavai miatt magyarázkodik a francia kormány

A nyugati csapatok ukrajnai jelenléte nem jelentené a hadviselés küszöbének átlépését – nyilatkozta a francia külügyminiszter, Stéphane Séjourné, pontosítva ezzel Emmanuel Macron államfő heves vitát kiváltó kijelentését arról, hogy lehetséges-e nyugati csapatokat küldeni a hadban álló országba.

A miniszter azt ugyanakkor megismételte, hogy Oroszország agressziójával szemben a Nyugatnak új lépéseket kell fontolóra vennie Ukrajna támogatására, példaként említve olyan műveleteket, mint az aknamentesítés, a kibertér védelme vagy fegyverek előállítása ukrán területen. „Ezek közül néhány akció megköveteli az ukrán területen való jelenlétet anélkül, hogy átlépnénk a hadviselés küszöbét” – hangsúlyozta Séjourné, egyértelművé téve, hogy nem az orosz erőkkel szemben közvetlenül harcoló csapatokról lenne szó.

A valóságban nem merül fel a csapatok küldésének kérdése. Az ukránok csak a kötelezettségvállalásaink betartását kérik tőlünk

– hangsúlyozta a külügyminiszter a Nemzetgyűlésben a kormányhoz intézett azonnali kérdések órájában, miután az államfő előző esti kijelentése heves ellenzéki tiltakozást váltott ki.

Marine Le Pen, szélsőjobobldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője mindezek után is arról beszélt, hogy Macron újabb lépést tett a hadviselés felé, amely egzisztenciális veszélyt jelent 70 millió francia számára.

(MTI)

The post Macron szavai miatt magyarázkodik a francia kormány first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed