Magyar fejlesztésű drónok hódítanák meg az afrikai és az amerikai eget

Magyarországon tervezi és gyártja drónjait az ABZ Innovation, amely professzionális eszközeivel méltó riválisává válna a legnagyobb világcégeknek is.

Az amerikai, orosz, iráni, török és kínai szereplők által dominált drón iparág nem olyannak tűnik, ahol magyar szereplő eséllyel rúghatna labdába. Azonban a szentendrei székhelyű ABZ Innovation példája is bizonyítja, hogy a prekoncepció téves.

A fiatal vállalat már közel 15 országban van jelen saját drónjaival, sőt már Afrikában is megkezdte a terjeszkedést – árulta el Ludvigh Károly, a vállalat ügyvezető igazgatója a Forbes.hu-nak.

Felszállás

Az agrárdrónok szegmensében régóta komplex szolgáltatásokat nyújtó, az értékesítés mellett logisztikával és oktatással is foglalkozó ABZ Drone munkatársai néhány szezon alatt realizálták, hogy ebben a szektorban egyszerűen nincs tökéletes termék.

Ludvigh Károly, ABZ Innovation, ügyvezető igazgató.

Meglátták: itt akad egy komoly piaci rés, amit megfelelő teljesítményű, pontosságú, kezelhetőségű, komoly támogatással bíró eszközökkel, illetve átlagon felüli rugalmassággal ki lehet tölteni.

A visszajelzések pozitívak voltak, és ennek hatására született meg 2021-ben az ABZ Drone leánycége, az ABZ Innovation, együttműködésben a győri Széchenyi István Egyetemmel és az MIB Invest Group befektetői csoporttal (a cég mögött az Agrofeedből 2019-ben kiszálló sikervállalkozó, Szekeres István áll).

A cég kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy drónokat fejlesszen és gyártson a saját elképzelései alapján.

A termékek: fókuszban a mezőgazdaság

Az ABZ Innovation alapvetően a professzionális felhasználóknak szánt agrárdrónokra, azokon belül is az úgynevezett permetező drónokra koncentrál. Ezek a modellek programozhatóak, nagyon pontosak, rendelkeznek különféle szenzorokkal, kiemelkedően nagy a teherbírásuk, amire értelemszerűen szükségük van, hiszen cipelniük kell magukkal a vegyszert vagy granulátumokat.

Az ABZ Innovation speciális drónokban utazik. Kép: ABZ Innovation

A kínálat jelenleg nyolc darab dobozos, tehát készen megvásárolható, egymástól-kisebb nagyobb mértékben eltérő modellből áll. A mezőgazdasági felhasználású berendezések mellett akadnak olyanok is, amelyek logisztikai feladatok végrehajtására alkalmasak.

Ezen kívül a cég készen áll arra, hogy egyedi megrendeléseket is teljesítsen.

Így például készítettek már olyan drónt, amely extrémen jó képminőséget produkáló, nagy és nehéz, maximálisan kiegyensúlyozott kamerát hordozott magával. De az ABZ Innovation egyik madara kapott már feladatot arra, hogy egy filmforgatáson a Holdat játszó lámpát tartsa, vagy nagy méretű levegőszennyezettség mérő műszert reptessen ide-oda.

Fejlesztés és gyártás Magyarországon

A termékek fejlesztése Magyarországon zajlik. Az ABZ Innovation mérnöki csapata szorosan együttműködik a Széchenyi István Egyetemmel. Az intézmény munkatársai és diákjai is aktívan részt vesznek a munkában, és óriási segítséget nyújtanak a különféle problémák megoldásában, valamint a tesztelés során.

A komponensek egy része is hazánkban készül.

Ez pedig nekik is nagyon hasznos, hiszen olyan területen szereznek tapasztalatot, amely fellendülőben van, amely mögött óriási tőke áll, képes perspektívát nyújtani a versenypiacon. A Markets&Markets elemzőcég szerint a mezőgazdasági drónok piaca harmadával nőhet 2028-ig a mostani szintről, elérve a 17,9 milliárd dolláros szintet. A növekedés motorja Európa és Észak-Amerika, de a következő években hatalmasat nőhet az ázsiai piac is.

Az ABZ nemcsak fejleszt, de itthon tartja az összeszerelést is, minden a cég szentendrei üzemében zajlik.

Ráadásul a komponensek egy része is itthonról származik. Közel sem arról van szó, hogy a kínai drónokat matriczzák újra.

Van esély a hatalmas vetélytársakkal szemben?

Az joggal merülhet fel mindenkiben, hogy mégis mennyi esélye lehet egy magyar vállalatnak a komoly állami hátszéllel megtámogatott kínai riválisok ellen, akik felfoghatatlan mennyiségű pénzből gazdálkodhatnak, költhetnek fejlesztésre, gyártásra, és termékeikkel az egész világon jelen vannak régóta. Ők hatalmasok, míg az ABZ Innovation hozzájuk képest kicsi. Ám pontosan ez az, ami mégis előnyt jelenthet.

Egy jóval kevésbé hierarchikus és bürokratikus, kisebb, specializáltan egy-két termékcsoportra fókuszáló vállalat sokkal-sokkal gyorsabban, rugalmasabban képes reagálni a piaci rezdüléseire, a fogyasztói szokások változásaira.

Többek között ez az oka annak, hogy Európában a vállalat gyorsan sikereket tudott elérni. Az öreg kontinens agráriuma ugyanis más, mint a távol-keleti vagy észak-amerikai. Mások a növények, eltérően működnek a gazdaságok, ebből fakadóan a fogyasztói igények sem ugyanolyanok. Erre például a kínai cégek nem nagyon figyelnek oda a fejlesztések során, nincs is nagyon lehetőségük erre.

Az agrárdrónok iránt egyre nagyobb a kereslet. Kép: ABZ Innovation

Emellett az ABZ Innovation az ABZ Drone hagyományait folytatva nagy figyelmet fordít a támogatásra. Ennek része a villámgyors szerviz, a cserekészülék biztosítása, de a vásárlók oktatása, továbbképzése is. Ezek olyan extra szolgáltatások, amelyek egy-egy több millió forintba kerülő, a munkavégzés szempontjából létfontosságú készülékek esetében igen sokat számítanak.

A mezőgazdaságban nem lehet heteket várni a javításra, nincs idő arra, hogy az ember hónapokon át komótosan tanulgasson drónt reptetni.

A gyorsaság és a hatékonyság ebben a szegmensben is kéz a kézben járnak, és ennek eléréshez a magyar cég igyekszik minden segítséget megadni.

Speciális igénynek kell megfelelni. Kép: ABZ Innovation

Azt egyelőre nem mondanánk, hogy technológiai szinten lehagyták a nagy vetélytársak eszközeit. De azt igen, hogy nagyjából az evolúciós skála azonos fokán állnak, ami azért elég nagy szó.

Ár

A dobozos, azaz előzetesen megadott gyári specifikációk alapján megvásárolható termékek közül a legolcsóbb 7500 euróba, azaz mintegy 3 millió forintba kerül. A legdrágább pedig 12 900 eurót, tehát olyan 5 120 000 forintot kóstál.

Természetesen az egyedi tervezésű modellek esetében lefelé és felfelé is el lehet térni ezektől az összegektől.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni drónozni?

Nagyjából két hét alatt lehet elsajátítani az ABZ drónok vezérlését, és egy hónap alatt bárki profivá képezheti magát. Ehhez egyébként a cég minden segítséget megad.

A vezérlés ma már hamar megtanulható. Kép: ABZ Innovation.

Emellett a cég munkatársai is mindig elérhetőek a vásárlók részére, hogy segítsenek. Ez is olyan support, amelyet a vezető márkáktól jelenleg nem biztos, hogy megkap bárki Magyarországon, nekik ez a piac egyszerűen túl kicsi.

Katonai drón? Hobbi drón?

Az ukrajnai konfliktus bebizonyította, hogy a katonai felhasználású drónok minden korábbinál fontosabb szerepet játszanak. Ez a jövőben még inkább is így lesz. Adná magát a dolog, hogy egy drónterületen aktív vállalat tapogatózzon ebbe az irányba.

A cég filozófiája, hogy semmilyen olyan terméket nem gyártanak, amely alkalmas rombolásra, pusztításra.

Ahogy Ludvigh Károly fogalmazott, olyan fejlesztésekre fókuszálnak, amik segíthetik a Honvédség munkáját, és akár életeket is menthetnek. Így például sugárszint mérés, segélyszállítmányok célba juttatás, valamint hasonló egyedi igények kielégítése is lehetséges. A vállalat tervei között az sem szerepel, hogy nyisson a hobbi drónok irányába. Ez egyébként teljesen érthető, az nagyon más kávéház, teljesen különböző fogyasztói igényekkel és lehetőségekkel.

Külföldi terjeszkedés

Az ABZ Innovation az első perctől kezdve külföldi terjeszkedésben gondolkodott. Ebben értelemszerűen óriási segítséget nyújtott, hogy az anyacég, az ABZ Drone az évek során már számos országban épített ki remek üzleti kapcsolatokat.

A cél a nemzetközi terjeszkedés. Kép: ABZ Innovation

A cég saját képviselet, illetve disztribúciós partnerek révén mintegy 15 országban van jelen, és ez még csak a kezdet.

Európa mellett már megjelentek az afrikai kontinens egén is a magyar drónok, köszönhetően annak, hogy a kenyai kirendeltség is megnyitotta kapuit.

Emellett Ludvigh Károlyék célul tűzték ki, hogy megvessék a lábukat az Egyesült Államokban is. Ha valami, akkor Észak-Amerika meghódítása tényleg kihívás, de ez a piac az egyik motorja a mezőgazdasági drónoknak. A nagy kihívás nagy üzletet is hozhat magával.

The post Magyar fejlesztésű drónok hódítanák meg az afrikai és az amerikai eget appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed