Már meg is van Novák Katalin utódja? Milliárdos miniszter a lehetséges államfő-jelölt

Megindultak a találgatások arról, hogy kit jelöl az államfői posztra a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP. A kormánypártok próbálják megtalálni a közvélemény számára legelfogadhatóbb jelöltet, de nagy kérdés, megfelelő személyt „mérnek-e”.

Mi történt? Egy nappal azelőtt, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról, a kormány vagy kormánypártok (netán valamely hozzájuk közelálló szervezet) elkezdte méretni valaki más személyes népszerűségét egy erre szakosodott céggel. Azután, hogy csütörtökön telefonos közvélemény-kutatással mérték, hogy a pedofil ügyben elítélt K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem mennyit rontott Novák Katalin és Varga Judit megítélésén, pénteken már arról kérdezték a Hvg.hu egyik olvasóját: mennyire szimpatikus neki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A lap szerint a Call Express ezeket a kérdéseket tette fel a honvédelmi miniszterről:

„Követi a közösségi médiában a honvédelmi minisztert?”

„Mi jut róla először eszébe?”

„Milyen véleménye van róla?”

Emellett pedig különböző szempontok szerint kellett skálázni, hogy a megkérdezett szerint milyennek kell lennie egy honvédelmi miniszternek, és ehhez képest milyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Novák Katalin és Szalay-Bobrovnoiczky Kristóf – Fotó: Szalay-Bobrovnoiczky Kristóf / Facebook

Mit jelent ez? Könnyen lehet, hogy egyszerű véletlen a felmérés időzítése, ugyanakkor egy ilyen felmérésnek azért is jelentősége lehet, mert a köztársasági elnök egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka is. A jelenlegi geopolitikai helyzetben ráadásul nyilvánvalóan meghatározhatja a köztársasági elnöki castingot a katonai képesség, a miniszternek pedig nyilvánvalóan van diplomáciai tapasztalata is.

Szalay-Bobrovniczky Kristófról azonban nemcsak a főparancsnoki kvalitásai miatt készülhet népszerűségi kutatás.

Kiről van szó valójában? A mai honvédelmi miniszter már évek óta szereplője a magyar gazdasági és közéletnek. Mindössze 3 év alatt ráadásul akkora vagyont gyűjtött össze a 2022 tavaszán honvédelmi miniszternek kinevezett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, hogy azzal könnyedén felférhetne egy milliárdoslistára is – noha a Forbes TOP 50-ben egyelőre, pusztán a számok alapján nem jutott neki hely.

Hogyan lett magyar gazdasági tényező? Szalay-Bobrovniczky 2020-ban, londoni nagyköveti posztjáról való távozása idején szerzett részesedést a fővárosi kaszinóüzletekben, Andy Vajna helyére lépve. 2020 áprilisában vagyonkezelő cégán, a London Capital Zrt.-n keresztül ő és Garancsi István vette át az azév elején elhunyt Vajna kaszinóüzletét. Sosem közölték hivatalosan, mennyiért jutottak hozzá a Las Vegas Casino Zrt.-hez és ezzel az öt fővárosi kaszinó koncessziós jogához, a Forbes becslése szerint 19,5 milliárd forint lehetett a vételár.

Az összeg nagyobb részét persze nem saját erőből teremtették elő, hanem 10,5 milliárdot állami támogatású növekedési hitelből fizettek ki, majd brutális osztalékokat vettek fel belőle.

A kisebbségi részvénycsomag (33%) ráadásul a miniszteri kinevezése után Szalay-Bobrovniczkytől Habony Árpád érdekeltségébe vándorolt, aki így gyorsan hivatalosan is milliárdos lett.

De a 2022-es kormányalakítást megelőzően Szalay-Bobrovniczky szerezte meg a Dunakeszi Járműjavítót is, ami azonnal el is nyert egy 32 milliárdos MÁV-megbízást, aztán egy orosz üzlettársával a mai miniszter egy egymilliárd eurós üzletet vállalt az egyiptomi vasút számára – 1300 vasúti kocsit kellett legyártani. Sőt, Szalay-Bobrovniczky egy hadiipari repülőgépgyárban is többséget szerzett, amihez 53 milliárd forintos állami hitelt kapott.

Majd miután 2022 tavaszán miniszter lett, az érdekeltségeiből egymás után szállt ki, a járműjavító és a repülőgépgyár Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe került, más honvédelmi miniszteri érdekeltségek pedig például a 4iG-hez vándoroltak.

Mennyire gazdag? A London Capital 2020-ban 24 millió, azután viszont már 1,625 milliárd forint osztalékot juttatott Szalay-Bobrovniczkynak, majd 2022 végén a cégnél már 20,5 milliárd forint pénzügyi bevételt könyveltek el, adózott nyereségként pedig 19,19 milliárd forintot mutattak ki. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ugyanakkor idei, legfrisebb vagyonnyilatkozata alapján sem épp szegény. Noha csaknem lenullázta tavaly még közel nyolcszázmilliós megtakarítását, a honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozata ad rá magyarázatot, hogy miért esett megtakarítása 773 millióról harmincmillióra:

2023-ban vett egy 717 négyzetméteres ingatlant a XII. kerületben.

A honvédelmi miniszter meglévő földjei mellé beruházott egy 400 négyzetméteres káptalantóti majorra is, amely egy 14 288 négyzetméteres területen fekszik. Korábban is meglévő ingatlanait, földjeit pedig nem adta el. A honvédelmi miniszternek így van:

két lakása is a fent említetten kívül a XII. kerületben, az egyik 74, a másik 85 négyzetméteres,

van egy 3455 négyzetméteres badacsonytomaji szőlője, rajta egy házzal,

Tabajdon akad egy földje, ami 10 373 négyzetméteres,

és ugyancsak Tabajdon van két erdeje is, ezek 35 és 42 ezer négyzetméteresek,

Gyulakeszin pedig szőlője és legelője van, ezek együtt 6745 négyzetméteresek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf változatlanul a Hold Alapkezelőnél tartja pénze egy részét, annak névértéke kicsivel több, mint 50 millió forint. Életbiztosításának összege is változott: míg tavaly csupán 2,9 milliós volt, mostanra 3,6 millióra emelkedett ennek összege. Kintlevősége 2024-re ez 110 millióra hízott, miközben saját hiteléből tudott törleszteni: idén már csak 55,6 millió forintnyi tartozást írt be, a tavalyi vagyonnyilatkozatában ez az összeg még 58,5 millió forint volt.

Mikor derül ki, mennyire komoly a jelölés ötlete? Az elnöki jogállásról és javadalmazásról törvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le a megbízatásáról, ezután még 15 napon át a parlamenti többség megpróbálhatja maradásra bírni az államfőt.

Ez Novák Katalin esetében nem fog megtörténni, legalábbis a Fidesz-frakcióvezető Kocsis Máté reagálása alapján lényegében elfogadték, sőt, megköszönték Novák és Varga Judit döntését is.

Azaz az új államfőt 30 napon belül kell megválasztania a parlamentnek.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka a tervek szerint február 26-án kezdődik, a jelölési és választási procedúra végéig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja.

The post Már meg is van Novák Katalin utódja? Milliárdos miniszter a lehetséges államfő-jelölt appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed