Márki-Zay Péter: 2026-ban egyetlen pártnak kellene indulnia, és az a Tisza párt

Márki-Zay Péter szerint egyetlen egy ellenzéki pártnak kéne indulnia a 2026-os parlamenti választáson, aminek a jelenlegi állás szerint a Tisza Pártnak kellene lennie. A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt a Telexnek adott keddi interjújában, hogy ezt szerinte nem is konkrétan Magyar Péter személye, sokkal inkább a mögötte álló tömegek indokolják.

Márki-Zay Magyarnak egy tanácsot adna: egy politikust sokat fognak rugdosni, ezt neki nagy türelemmel kell elviselnie. Ha a Tisza párt alelnöke ragaszkodna ahhoz, hogy belépjen a pártjába, akkor megfontolná, de látja, hogy Magyar nagyon odafigyel arra, hogy kik csatlakoznak hozzá. Szerinte a Tisza mögött most háromszor-négyszer nagyobb tömeg áll, mint az ellenzék mögött.

Miután Márki-Zay ismételten megnyerte a hódmezővásárhelyi polgármesterválasztást június 9-én, Lázár János küldött neki egy SMS-t, amiben az állt, hogy „Gratulálok!”. Szerinte a szintén hódmezővásárhelyi illetőségű fideszes építési és közlekedési miniszter tud viselkedni, ha akar, mert az említett üzenete végére akár pontot is rakhatott volna. A polgármester hajlandó lenne találkozni Lázárral a város érdekében, és állítása szerint Orbán Viktor egy miniszternek azt mondta Lázárról, hogy „bármit meg tud csinálni, semmit sem tud működtetni”.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint az önkormányzati választáson elért sikere a tényleges teljesítménynek, a helyi önkormányzati sajtónak és a személyes összetevőnek is volt köszönhető. Szerinte az nem segített neki, hogy Orbán Viktor nem fogott vele kezet a kampánylátogatása során.

Szajki Bálint / 24.hu

Amikor a riporter felhozta, hogy biztosan helyén van-e az, amikor a volt ellenzéki miniszterelnökjelölt a homoszexualitásról beszél a Fidesz vezetői, a kormánytagok, vagy éppen Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt vagy Ungár Péter Lmp-s társelnök kapcsán, Márki-Zay azt állította, hogy Hódmezővásárhelyen a Fidesz őt azzal támadja, hogy a hétből az egyik gyereke meleg. Ha ez igaz lenne, akkor is ugyanúgy szeretné a gyerekét – mondta.

Ha telefonon beszélnek Ungárral, autóbbi úgy szokott bemutatkozni, hogy „halló, itt a kedvenc árulód!”. Szerinte kapcsolatuk jó példa arra, hogy lehet kulturált viszonyt fenntartani olyasvalakivel, aki a Fideszt támogatja.

Márki-Zay Gyurcsány Ferencről azt mondta, hogy a DK választási teljesítményéből nem fogja levonni az egyetlen helyes következtetést, azt, hogy ő maga óriási tehertétel az ellenzéknek. Gyurcsány még a 2022-es ellenzéki előválasztás előtt hónapokkal azt mondta neki, hogy azt a választást el fogják bukni, és ezért Márki-Zay akkori ellenzéki miniszterelnökjelölt lesz a felelős. Azt állította, hogy Gyurcsány negyven tanú hallatára azt mondta egy ellenzéki találkozón, hogy „nincsen olyan cigány ember, akiben megbízik, és nem lesz cigány képviselő” a DK-ban.

Szerinte ha valamiből nem volt hiány a 2021-es előválasztáson, azok a tanácsadók voltak. Általában 99 tanácsot megfogadott, egyet nem, de ilyenkor mindig az az egy ember tartotta őt arrogánsnak. Elismeri, hogy kis túlzással mikromenedzselte az ellenzéki előválasztás kampányát, olyan apróságokban is, minthogy például egy kampányújságnak színesebbnek kellene lennie.

Márki-Zay ugyan kritizálja az ellenzéki pártokat, de a vezetőkkel, így Karácsony Gergellyel is jó személyes kapcsolata van, és örül, hogy megnyerte a főpolgármester választást.

A Telex videóinterjúját teljes hosszúságában ide kattintva találja.

Márki-Zay Péterrel a 24.hu is készített interjút egyből a június 9-i választást követően:

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter: A polgármesterség ezerszer testhezállóbb, mint miniszterelnöknek lenni
Kiütéssel győzött a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, pártjával viszont csúnyán leszerepelt az EP-választáson. Újraválasztott városvezetőként adott első interjújában elnézést kér amiatt, hogy Vitézy Dávid homoszexualitásáról beszélt.

The post Márki-Zay Péter: 2026-ban egyetlen pártnak kellene indulnia, és az a Tisza párt first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed