Még többet fizethetnek, akik biztosítás híján nem jogosultak egészségügyi ellátásra

2024-ben havi 11 300 forintot kell fizetniük azoknak, akik nem biztosítottak és más módon sem jogosultak az egészségügyi ellátásra – írja a NAV közleményében. Tavaly még csak havi 9600 forint volt a havi fizetendő, 2022-ben pedig 8400 forint.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot azoknak kell megfizetniük,

akik nem biztosítottak, azaz
nincs munkaviszonyuk,
nem egyéni vagy társas vállalkozók,
nem biztosított őstermelők,
nem kapnak álláskeresési támogatást és
más módon sem jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére.

Például a nyugdíjasok, nappali tagozatos tanulók vagy hallgatók, a szociálisan rászorultak, a különféle anyasági ellátásban részesülők jogosultak az egészségügyi ellátásra, így nekik nem kell fizetniük. A biztosítottak és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen jogosultak köréről részletes leírás a NAV honlapján, a 91. számú információs füzetben olvasható.

A belföldi magánszemélynek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha megszűnik a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra, például megszűnik a munkaviszonya. Ezután passzív jogon még maximum 45 napig élhet még a biztosítás. 2020. júliusa óta az a szabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben a NEAK érvényteleníti a magánszemély társadalombiztosítási azonosító jelét (tajszám), ami ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes.

Az adóhatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy pár kattintással elintézhető a befizetés online is, a NAV Ügyfélportálján, illetve átutalással is rendezhető, ilyenkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni annak az adóazonosító jelét, aki után a járulékot befizetik. Aki ragaszkodik a csekkhez, az a 1819-es számon hívható NAV Infóvonalon tud kérni. Az igényléshez az adóazonosító jelet kell megadni, a csekket a NAV a nyilvántartásában szereplő levelezési címre / tartózkodási helyre / lakóhelyre postázza.

A járulékot a 10032000-06055826 számú, NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlára kell befizetni, mindig a következő hónap 12-éig, a januári kötelezettséget tehát február 12-éig. Ha nem teljes hónapra kell megfizetni a járulékot, akkor napi 380 forinttal kell számolni.

The post Még többet fizethetnek, akik biztosítás híján nem jogosultak egészségügyi ellátásra first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed