Meghalt a nő, akinek génszerkesztett sertésvesét ültettek be

Meghalt az a New Jersey-i nő, akinek génszerkesztett sertésvesét ültettek be – írja az IFLScience. Lisa Pisano idén áprilisban a második személy lett, akin elvégezték a kísérleti operációt, a páciens három hónappal később hunyt el.

Pisano súlyos beteg volt, a beavatkozás jelentette számára az utolsó esélyt.

47 nappal a transzplantáció után el kellett távolítani szervezetéből a sertésszervet, nem sokkal később pedig meghalt.

Az 54 éves nő történelmet írt, ő volt az első ember, aki kamrai keringéstámogató eszközt – azaz szívpumpát – és vesét is kapott, miután mindkét szervével problémák adódtak. Szívpumpás páciensekbe az orvosok nem ültetnek be új vesét, Pisano esetében azonban úgy döntöttek, hogy egy sertésdonor felhasználásával elvégzik a beavatkozást.

Jelenleg csak az Egyesült Államokban több mint 100 ezer embernek lenne azonnal szüksége új szervre, a legnagyobb igény a vesére van. Naponta 17 ember hal meg a várólistán.

A szakemberek régóta dolgoznak azon, hogy megvalósítható legyen az állati szervek emberekben történő felhasználása, azaz a xenotranszplantáció. A nehézség abban rejlik, hogy a szervezet alapvetően minden nem emberi szervet kilök, ennek elkerülése érdekében a kutatók CRISPR génszerkesztési technológiával végeznek beavatkozást. A génszerkesztett sertésvesét például úgy módosították, hogy ne termelje az alfa-gal molekulát, amelyet az emberi test idegen anyagként észlel.

Pisano esetében a szerv nem lökődött ki, ami sikeres génszerkesztésre utal, a vese ugyanakkor a szívpumpa miatt elégtelen vérellátás mellett nem működött. Az átültetés végző NYU Langone Health szakembere végül úgy döntöttek, eltávolítják a vesét, és dialízist alkalmaznak, a nő halálát július második hetében jelentették be.

Dr. Robert Montgomery, a NYU Langone Transzplantációs Intézet igazgatója szerint a páciens nagyban hozzájárult az orvostudomány, a sebészet és a xenotranszplantáció fejlődéséhez. „Bátorsága reményt adott több ezer, végstádiumban lévő vese- vagy szívelégtelenségben élő embernek, akik hamarosan alternatív szervellátásból részesülhetnek” – mondta a The New York Timesnak.

Richard Slayman, az első ember, akin elvégezték az úttörő beavatkozást, utóbb szintén meghalt. Őt márciusban műtötték meg, és bár az átültetés a jelek alapján sikeres volt, komplikációk léptek fel, és május elején elhunyt.

The post Meghalt a nő, akinek génszerkesztett sertésvesét ültettek be first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed