Friss Hirek

Meghalt Horváth László, a Valahol Európában Kuksija

Mjus 8-án, nyolcvannégy évesen elhunyt Horváth László egykori gyerekszínész, reklámfilmes, illetve rendezőasszisztens – tudatta fia, Horváth Tamás az MTI-vel.

Horváth László 1940-ben született Budapesten. Tehetségére Radványi Géza rendező figyelt fel, aki a huszonkilenc országban bemutatott, a locarnói és a velencei filmfesztiválon is sikert arató Valahol Európában (1947) Kuksijának szerepét bízta rá.

A film sikerének köszönhetően a következő években számos magyar filmben – ilyen volt a Díszmagyar (1949), a Teljes gőzzel (1951), az Ifjú szívvel (1953), illetve az Én és a nagyapám (1954) – stábjában kapott helyet.

A színész 1956 után Münchenbe távozott, ahol reklámfilmek egész sorát készítette el, illetve nagy filmek rendezőasszisztenseként dolgozott. Végül az 1980-as évek közepén tért vissza Budapestre.

A színészből lett filmes hosszú időn át szoros barátságot ápolt Radványi Gézával és Makk Károllyal, de gyerekkori barátjával, Bunyik Bélával, a Hungarian Film Fesztivál alapítójával is tartotta a kapcsolatot.

The post Meghalt Horváth László, a Valahol Európában Kuksija first appeared on 24.hu.


Exit mobile version