Megkezdődött a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása

Péntek délelőtt megkezdődött a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházába. A szavazatszámlálás várhatóan a délutáni, esti órákban fejeződik majd be.

Az esemény sajtónyilvános: a fejleményekről folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be.

Miért történik mindez?

A Nemzeti Választási Bizottság szerda este rendelte el a szavazatok újraszámolását, miután Vitézy Dávid fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján érvényes szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak. Az NVB 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte

az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását
és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

A bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését.

Változhat-e a választás végeredménye?

Vasárnap Vitézy Dávid mindössze 324 vokssal maradt alul a hivatalban levő Karácsony Gergellyel szemben a budapesti főpolgármesterségért vívott harcban. Vitézy a kirívóan sok érvénytelen voksra hivatkozva már hétfőre virradó éjszaka az újraszámlálást követelt. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 24 592 érvénytelen szavazatot találtak a leadott 806 142 szavazólapon mintegy háromszázalékos arányt jelent – ez nem tekinthető kirívóan magasnak, de 78 százalékkal több mint ahány érvénytelen szavazat a fővárosi listára érkezett.

A probléma az okozza, hogy a kormánypártok által támogatott Szentkirályi Alexandra két nappal a választás előtt, pénteken visszalépett Vitézy javára. A szűk határidő miatt már nem volt idő új szavazólapok legyártására, ezért a fideszes főpolgármester-jelölt nevét ki kellett húzni a szavazólapról. Ezt kerületenként és szavazókörönként eltérő módon hajtották végre, mivel a választási eljárási törvény csak annyit ír elő, hogy a kiesett jelölt nevét ki kell húzni, de hogy milyen színű és vastagságú tollal, arról nem rendelkezik.

Vitézyék alapvetően két dolgot kifogásolnak.

Azt állítják, hogy összefüggés van a kihúzás láthatósága és az érvénytelen – Szentkirályira adott – szavazatok aránya között. A IV. kerületben és a VII. kerületben alig látható vékony csíkkal húzták ki a kormánypárti jelölt nevét, így feltételezésük szerint sokan tévesen szavaztak rá Vitézy helyett vagy mellett. Úgy gondolják, nem véletlen, hogy amíg a fővárosban 3 százalékos volt az érvénytelen szavazatok aránya, addig Újpesten 5,02, Erzsébetvárosban 6,08 százalék lett ez a szám.
Kifogásolták azt is, hogy több olyan szavazólapot, melyen egyszerre ikeszeltek Szentkirályira és Vitézyre, egyes helyeken érvénytelenné nyilvánították. Ebben érvelésük szerint szerepet játszhatott az is, hogy a Nemzeti Választási Iroda a szavazatszámlálási bizottságok részére kiadott kézikönyvében a törvényt tévesen értelmezve írta azt, hogy érvénytelennek kell nyilvánítani azt a szavazólapot, amelyen a kieső jelölt melletti körben szerepel az „x” vagy „+” jel. A választás délutánján a Fővárosi Választási Iroda is kiadott egy ezzel ellentétes értelmezést, ám ez Vitézyiék szerint nem minden szavazókörhöz jutott el.

Vitézy Dávid szerda délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

húsz kerületből és azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk bizonyíték arról, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat.

Hangsúlyozta, hogy nem azért kezdeményez újraszámlálást, mert nem tud belenyugodni a vereségbe, csupán egy rendszerszintű problémát akarnak kivizsgálni. „Bármelyikünk is a győztes, mindenkinek az az érdeke, hogy a következő főpolgármester a megfelelő legitimációval rendelkezzen” – mondta Vitézy.

A Vitézy stáb egy háttérbeszélgetésen lapunknak azt mondta, matematikai modellek és algoritmusok alapján Vitézynek egy–másfél százalék ponttal kellett volna végeznie Karácsony előtt.

Az LMP, majd a kampányhajrában a Fidesz által is támogatott Vitézy 13 kerületben nyert, míg Karácsony csak 10-ben. Azt, hogy kerületenként hogyan alakult kettejük küzdelme, az alábbi cikkünkben mutattuk be.

Egy másik fellebbezést is benyújtottak Vitézyék

A Vitézy-csapat azokban a kerületekben (IV. és VII.), ahol szerintük nem volt megfelelően áthúzva Szentkirályi neve, azt szerették volna elérni, hogy semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást. Ezt azonban a Fővárosi Választási Bizottság elutasította, arra hivatkozva, hogy a fellebbezéshez csatolt fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e.

Karácsony Gergely új főpolgármester-választást követel

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délután azt követelte, hogy Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül ismételjék meg a főpolgármester-választást. Szerinte az NVB fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. Mint mondta, a fideszes többség „nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”.  Ráadásul Karácsony szerint a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be, hanem arra szólította fel a helyi választási irodák vezetőit, hogy bontsák fel ezeket az urnákat, és az érvénytelen szavazatokat juttassák el ide. További probléma az, hogy a szavazatokat olyan kötegezéssel kell ellátni, hogy ha bárki hozzányúl ezekhez a szavazatokhoz, az világos és egyértelmű legyen, ám azt hallják a választási irodáktól, hogy ez a kötegezés nem valósult meg, a legtöbb helyen nem a törvényes rendnek megfelelően vették ki az érvénytelen szavazatokat.

Karácsony kijelentette, hogy bármi is lesz az újraszámlálása eredménye, mindenképpen a választás egész Budapesten való megismétlését fogja kezdeményezni, akkor is ha őt, akkor is ha Vitézy Dávidot hozza ki győztesként a szavazatok újraszámlálása.

The post Megkezdődött a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed