Megreformálná a vagyonnyilatkozati rendszert az Integritás Hatóság

Kezdeményezi a vagyonnyilatkozati rendszer reformját az Integritás Hatóság (IH) – ez derül ki a hatóság által kiadott, ún. Vagyonnyilatkozati Eseti Jelentésből, amit csütörtökön tett közzé a hatóság.

A hatóságnak törvényi kötelezettsége jelentést tennie a vagyonnyilatkozati rendszerről annak érdekében, hogy növeljék a rendszer átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A közlemény szerint ehhez megvizsgálták több más uniós ország gyakorlatát, interjúkat készítetek szakértőkkel, és beépítették többek közt az EP, az OECD és a Világbank elemzéseit is.

Szerepel a jelentésben, hogy gyakorlatilag elvi szinten létezik csak kontroll a vagyonnyilatkozatok ellenőrzése terén, a rendszer nem működik, nem éri el a törvény által előírt célját. Nincsenek kellő riasztóerővel bíró szankciók sem.

A hatóság ajánlásai közül az alábbiakat tekinti legfontosabbnak:

a vagyonnyilatkozati nyilvántartások kezeléséhez egységes, elektronikus és automatizált rendszer kialakítására van szükség; max. 4 évente, de inkább sűrűbben minden érintett számára kötelező legyen a vagyonbevallás elkészítése; a nyilatkozatokat egy független szervezet ellenőrizze; minden nyilatkozat tartalmazza egyaránt a hazai és külföldi vagyonelemeket és érdekeltségeket, ingatlanokat, befektetéseket stb.

A szervezetet vezető Bíró Ferenc szerint a cél, hogy visszaépüljön a társadalmi rendszerbe vetett bizalom, és olyan kultúra alakuljon ki, ami az átláthatóságra és elszámoltathatóságra értékként tekint.

Az Integritás Hatóságot tavaly novemberben hozta létre a kormány az Európai Bizottsággal történt átfogó megállapodás részeként. Az IH autonóm államigazgatási szervként ellenőrzi az uniós források felhasználását és általános korrupcióellenes tevékenységet végez. A hatóság elvileg vizsgálati eljárást is folytathat, illetve kezdeményezheti más szerv eljárását.

Bár a közlemény nem jelzi, de az ajánlások feltehetően az IH december 7-i antikorrupció konferenciáján jelentették be.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed