Megszavazták Elon Musk gigafizetését a Tesla részvényesei

Minden idők legnagyobb fizetését szavazták meg, miközben a Tesla az első negyedévben több mint 8 százalékos visszaesést produkált.

Mi történt? A Tesla részvényesei támogatták Elon Musk rekordnagyságú fizetési csomagját.

Mi a háttére? Az ügyletet még az év elején blokkolta egy delaware-i bíró, mert aggályai szerint egy ilyen mértékű kifizetés tisztességtelen lett volna a részvényesekkel szemben. Musk ez után kezdeményezte a Tesla jogi székhelyének áthelyezi egy másik államba.

A részvényesi szavazás Elon Musk győzelmével zárult, aki hevesen kampányolt a Tesla részvényárfolyamától függően akár 45-56 milliárd dolláros fizetéséért. A becslések szerint ez az összeg háromszázszorosa annak, amit az Egyesült Államok legjobban kereső vezetője tavaly kapott. Ha ezt valóban kifizetik Musknak, ez lesz a valaha volt legnagyobb fizetés, amelyet amerikai tőzsdén jegyzett cég vezetője felvett.

Mi lesz?
“A fenébe, szeretlek titeket” – mondta a részvényesek tömegének a cég éves közgyűlésén Texasban a szavazás eredményének kihirdetése után. Az igazgatótanács azzal érvelt a kifizetés mellett, hogy különben Musk elfordulna a cégtől.

Maga a szavazás eredménye a jogi szakértők szerint nem jelenti automatikusan, hogy az ügyletet blokkoló bíróság engedélyezi a kifizetést. Tehát még nem biztos, hogy a rekordösszeget Musk valóban meg is kapja, akár újabb perek is kezdődhetnek, amelyeket tovább fog bonyolítani, hogy a Tesla közben egy másik államba tette át a székhelyét.

Mindeközben a Tesla közel sem hasít már annyira, mint az elmúlt években, az első negyedévben 8% feletti visszaesést produkált.

The post Megszavazták Elon Musk gigafizetését a Tesla részvényesei appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed