A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is.
Az eredmények
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Bánki Viktor – Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest
Ezüstérmes: Virágh Krisztina – Némi Kenyér Pékség, Budapest
Bronzérmes: Szabó Zsombor – Mignon Cukrászda, Debrecen
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Bíboros – Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Ezüstérmes: Téli Ambrózia – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Bronzérmes: Csendes éj mannája – Vámosi Péter – Karl Kávézó, Dunaharaszti
A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Az Év Ínyenc Bejglije, a Bíboros egy aszalt szilvás – vörösboros – diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejgli különlegesség.
The post Megválasztották az ország idei legjobb bejglijeit first appeared on Sokszínű vidék.