Mellékhatás nélküli természetes szerek premenstruációs szindrómára

A premenstruációs szindrómát szokták PMS-nek is nevezni. Ez egy olyan tünetegyüttes, amely a menstruációt megelőző időszakban, előtte egy-két héttel vagy pár nappal jelentkezik és sok-sok fájdalmat, panaszt és kellemetlenséget tud okozni. A PMS kialakulásában sok minden szerepet játszhat, de elsősorban a hormonális egyensúlytalanság lehet az oka. A szakértők szerint a nem éppen egészséges életmód, a túlsúly, a dohányzás és a koffein, a magas cukorbevitel is oka lehet ennek a tünetegyüttesnek.

A PMS tünetei széles skálán mozognak. A tünetek között szerepel a hangulatingadozás, a depresszió, a puffadás, az ételek utáni sóvárgás, a derékfájás, a hasi görcsök, a mellérzékenység és az ingerlékenység. Ezek a tünetek legfőképpen a hormonális ingadozások miatt következnek be.

A PMS tüneteinek csökkenésében sokat segíthetnek a természetes módszerek. Nagyon lényeges, hogy próbáljuk inkább ezeket alkalmazni, mintsem a gyógyszereket, hiszen a testünknek ilyenkor a legkevésbé sem gyógyszerekre van szüksége.

Ha csak tehetjük, pihenjünk, amikor a tünetek felbukkannak, mivel a pihenés, az ágynyugalom szinte minden testi és lelki tünet csökkentésében a segítségünkre lehet.

Ha nem tehetjük meg, hogy ledőljünk egy kicsit, akkor kipróbálhatjuk az Aloe vera gélt is, amely nagyon hatékonyan képes enyhíteni a PMS tüneteit. Miben és hogyan segít? Például abban, hogy segít kiüríteni a szervezetből azokat a toxikus anyagokat, amelyek jelentősen képesek felerősíteni a premenstruációs szimptómákat.

Amennyiben valakit hónapról hónapra gyötörnek a PMS tünetei, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnia a búzafűlét. A búzafűlé tele van hasznos tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Megtalálható benne az A-vitamin, a B-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, illetve a kalcium, a vas, a nátrium, a kálium és a magnézium, amely tápanyagok szintén nagyon eredményesen képesek enyhíteni a tüneteket.

A spárga is rendkívül hasznos lehet, mivel fitoösztrogénekben gazdag, amelyek stabilizálni tudják az ösztrogénszintet a szervezetben. A spárga éppen ezért nemcsak a PMS, hanem a menopauza tüneteit is csökkenteni tudja.

A halak, a magvak és a diófélék is csökkentik a tüneteket, mégpedig azért, mert gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek nemcsak a hormonszintet stabilizálják, hanem a hangulatot is szabályozzák, ezen kívül jót tesznek a véráramlásnak, és még a migrént is csillapítani tudják.

A pitypang vízhajtó hatással rendelkezik. Amennyiben folyadékretencióval kapcsolatos PMS tüneteket tapasztalunk, mint például duzzanat és puffadás, akkor a pitypang remek lehetőség lehet tea formájában.

A fürtös poloskavész nevű gyógynövényt általában a menopauza kellemetlen tüneteire javasolják a szakértők, hiszen enyhíti a hőhullámokat és az éjszakai izzadást. Azonban hatékony természetes gyógymód lehet azok számára is, akik alacsony ösztrogénszinttel rendelkeznek, vagy a szervezetükben megemelkedett az androgén hormonok mennyisége.

Az orbáncfű olyan fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak a hangulat szabályozásában. Előnyös lehet premenstruációs szindróma esetén is, ugyanis javítja a hangulatot, csökkenti a szorongást, a depressziós tüneteket, a hangulatváltozásokat és az ingerlékenységet.

Napjainkban nagy népszerűségnek örvend a kurkuma. Nem véletlenül, hiszen ezernyi gyógyhatása ismeretes. Kutatások igazolják, hogy javítja a negatív hangulatot, de jó lehet még a szorongás csillapítására és a hangulatváltozásokra is.

A fűszerek királynőjeként tartják számon a sáfrányt, amely szintén jó hatással lehet a hangulatra, és az ingerlékenységet is mérsékli.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed