Mészáros Lőrinc csökkenő bevétel mellett is rekordprofitot ér el

A leggazdagabb magyar nem tud hibázni, csökkenő bevétel mellett is újra rekordot döntött az Opus Global Zrt.

Mi törént? A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. újabb rekordprofitot ért el. 11,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2024 első három hónapját, ami 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti teljesítményét.

Kontextus. A rekordot annak ellenére sikerült elérni, hogy az első negyedév működési bevételei csökkentek a bázishoz képest – ám még így is 144 milliárd forintról beszélünk –, viszont a cég közleménye szerint hatékonyabb működéssel sikerült 15%-kal csökkenteni a költségeket. Az Opus Global Nyrt. tavaly is rekordot döntött, a 2023-ban megdiplázták a profitot és árbevételi csúcsot értek el, a nettő eredményük 45 milliárd forint volt.

Mennyi az annyi? A május végén közreadott beszámolók alapján a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek összesen 155,4 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek, a kimutatásunk szerint soha ennyi osztalékot nem fizettek ezek a cégek.

A legtöbb pénzt a Budapest-Belgrád vasútvonalat és a Déli körvasút-projektet is építő V-híd Zrt. fizeti, majdnem 51 milliárd forint értékben, ami az idei adózott eredménynek felelt meg. A második legtöbbet, közel 31 milliárd forintot az állami tendereken rendre taroló Mészáros és Mészáros Zrt. osztja ki. A harmadik helyezett, a jelentős állami támogatás mellett felhúzott Kall Ingredients búzakeményítő gyár, ez a cég 24,5 milliárdot fizetett ki. Ezek által körülbelül 73 milliárd forintnyi osztalék kerülhetett Mészáros Lőrinc bankszámlájára. Az biztos, hogy szépen fialtak a cégek, miközben a magyar gazdaság nem volt éppen csúcsformában, a GDP tavaly a KSH szerint 0,9 százalékkal csökkent.

A Forbes legutóbbi, a legértékesebb családi cégeket összegző listáján egyébként két év kihagyás után újra a Mészáros csoport került az élre, Mészáros Lőrinc pedig az első helyen áll a leggazdagabb magyarok listáján.

The post Mészáros Lőrinc csökkenő bevétel mellett is rekordprofitot ér el appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed