Mi lehet az elhúzódó köhögés hátterében?

Ha megfázunk vagy influenzásak vagyunk, akkor köhöghetünk is. De mi van akkor, ha nem vagyunk betegek, ennek ellenére csak nem akar a köhögésünk elmúlni? Most azokat a betegségeket, állapotokat vesszük górcső alá, amelyek okai lehetnek az elhúzódó köhögésnek.

Az allergének is okozhatnak elhúzódó köhögést, hiszen ezek irritálhatják a légutakat és olyan tüneteket okozhatnak, mint tüsszögés, orrfolyás és szűnni nem akaró köhögés. Allergiásak lehetünk a porra, a füstre, a penészre, a pollenekre és a vegyi anyagokra is.

A megfázás és az influenza tünetei sokfélék lehetnek. A tünetek közé tartozhat a torokfájás, az orrfolyás, a láz és a köhögés is. Még azután is sokáig köhöghetünk, ha már teljesen jól érezzük magunkat.

Amikor a légutak valamilyen betegség miatt irritálttá és érzékennyé válnak, akkor ez egy kitűnő felület a baktériumok számára a légutakba való bejutáshoz és a fertőzések okozásához. Ezek a bakteriális fertőzések olyan betegségeket okozhatnak, mint például köhögést előidéző hörghurut vagy tüdőgyulladás.

Sokan szednek a magasvérnyomás-problémájukra vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, úgynevezett ACE-gátlót, ami szintén oka lehet a köhögés kialakulásának.

A dohányzás során az orrban lévő csillók károsodnak. Ennek következtében a cigarettában lévő káros vegyi anyagok lejutnak a tüdőbe, és ez fokozza a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának kockázatait. A dohányzás továbbá növeli az esélyét a krónikus hörghurutnak is, ami visszafordíthatatlan légúti károsodást jelent. A füstben lévő vegyi anyagok a légutakban is komoly irritációkat okoznak, ami pedig állandó köhögéssel jár együtt.

A levegő szennyezettsége sokkal nagyobb a téli időszakban. Ez is oka lehet a szűnni nem akaró köhögésnek.

Télen hideg van és meglehetősen száraz a levegő, ami szintén súlyosbíthatja a köhögést. Sokan használnak ennek ellensúlyozására párásítót, azonban ez fokozza a penész kialakulásának esélyét, ami ugyancsak megnöveli a köhögés kockázatait.

A mentális betegségek és a stressz szintén okai lehetnek a köhögésnek. A folyamatos köhögés azonban gyengíti az immunrendszert, ezt pszichogén köhögésnek nevezzük.

Köhögésre remek házi módszerek is léteznek, az egyik ilyen a gyömbér. A gyógynövényből készülhet tea, amely enyhíti a köhögést és a torokfájást, mégpedig a gyulladáscsökkentő és az antioxidáns hatásai miatt. A gyömbér segít ellazítani a légutak izmait.

A másik nagyszerű természetes köhögéscsillapító a fokhagyma. Ez a gyógynövény is sikeresen enyhíti a megfázás tüneteit. Erősíti az immunrendszert, és segít gyorsan felépülni a megfázásból. A nyers fokhagyma egészségre gyakorolt előnyeit az allicin nevű vegyületének köszönheti, amely gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes és antibakteriális hatásokkal rendelkezik.

A köhögés következő ellenszere a nyers méz, amely antioxidáns és antibakteriális hatásokkal rendelkezik. Betegség idején kötelező a teába egy kis mézet is csepegtetni, hiszen segíti a gyors felépülést.

A kurkuma is hatékonyan kezeli a köhögést. A meleg tejben elkevert fűszernövény csökkenti a torokfájást is. A legjobb este lefekvés előtt fogyasztani, hogy éjjel csillapodjon a köhögés, és elkezdődjön a torok regenerációja.

A citrom kiváló C-vitamin-forrás, erősíti az immunrendszert, és segít az influenza elleni küzdelemben. Meleg vízben – vagy teában – keverjünk el pár csepp citromot és egy teáskanál mézet a torok megnyugtatására és a köhögés csillapítására.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed