„Mi nem vagyunk felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért felelősek vagyunk, hogy kik vezetik az egyházunkat”

„Az elmúlt évek történései nagyon elkeserítőek. Balog Zoltán püspök úr személyes döntésének politikai és társadalmi megítélése egyházunkra vetült” – írja a Debrecen-Kossuth Utcai Református Egyházközség Presbitériuma nyilatkozatában. „Mi nem vagyunk felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért felelősek vagyunk, hogy kik vezetik az egyházunkat” – írják a nyilatkozatban.

„Mélységesen együttérzünk a bántalmazott gyermekekkel. Elítéljük a tetteseket, legyen az maga a bántalmazó, vagy az, aki a bántalmazó tettének leplezését segítette. Megbotránkoztunk azon, hogy a hitvallásos döntés órájában egyházunk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt” – írják.

Balog Zoltán három nappal lemondása előtt ismerte be, hogy támogatta K. Endre kegyelmi javaslatát, amit utólag hibaként értékelt. A cikkünk nyomán kirobbant botrányba belebukott Novák Katalint kormányközeli források szerint Balog győzhette meg, hogy kegyelmet adjon K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki pedofil bűncselekmények eltussolási kísérletében volt bűnrészes.

Korábban a gazdagréti református lelkész is felszólalt Balog Zoltánnal kapcsolatban, ami arra utalhat, hogy bár Balog lemondott a zsinat lelkészi elnökségéről, az egyházban többeket továbbra is zavar, hogy püspöki címét megtartotta. Arról, hogy ez pontosan mit is jelent, itt írtunk bővebben.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed