Miért együnk rendszeresen étcsokoládét?

Az étcsokoládé tele van olyan tápanyagokkal, amelyek támogatják az emberi egészséget. A kakaóbab például flavonolokat tartalmaz magas koncentrációban, amelyek nemcsak a csokoládé keserű ízét adják, hanem antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.

Egy tanulmány szerint az étcsokoládé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szívbetegségek esélyét. Ezen kívül a csokoládé csökkenti az artériákban a meszesplakk-képződést, és az LDL-oxidáció ellen is megvédhet bennünket. Az LDL vagy más néven rossz koleszterin növeli a szívbetegségek kialakulásának rizikóját. A flavonoidokat tartalmazó étcsokoládé azonban jelentősen csökkenti ezeknek a betegségeknek és állapotoknak a kockázatait.

Az étcsokoládé olyan bioaktív komponenseket tartalmaz, mint a flavonolok, amelyek csökkentik az inzulinrezisztencia rizikótényezőit. Polifenolokban is bővelkedik, amelyek elősegítik az inzulinérzékenység fokozását és a vércukorszint szabályozását.

A kakaó teobromint és koffeint is tartalmaz, amelyek energiával látják el a szervezetünket. A koffein például segítheti az edzés előtti motivációt, az antioxidánsai pedig hozzájárulnak az izomszövet helyreállításához.

Az étcsokoládé fokozza a bőrben a vérkeringést, emellett növeli a bőrsűrűséget és fokozza a bőrhidratációt is. Az étcsokoládé ezen kívül fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik, amelyek szintén segítik a bőr hidratációjának fenntartását. A kakaó, pontosabban a kakaóvaj bőrhidratálóként is működik, nemhiába olyan nagyon népszerű napjainkban mint testápoló.

Az étcsokoládé tele van gyulladáscsökkentő összetevőkkel, amelyek minimalizálják és megakadályozzák a gyulladás kialakulását. Ezek a gyulladások azért is veszélyesek, mivel krónikus sejtgyulladásokat eredményeznek, ami többek között ízületi gyulladáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Az étcsoki rendszeres fogyasztása javítja a bélmikrobiomot, és csökkenti a gyomorban kialakult gyulladást.

Rendszeresen fogyasztva az étcsokoládé megakadályozhatja a neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint amilyen a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór. Ez azért van, mivel az étcsokoládéban található flavonoidok fokozzák az agyi memóriát és a kognitív teljesítményt.

Már napi 40 gramm csokoládé jelentősen képes lecsökkenteni a stressz-szintet, ezért akik magas vérnyomásban vagy szorongásos betegségben szenvednek, mindenképpen fogyasszanak rendszeresen legalább 80%-os kakaótartalommal készült csokoládét.

Az étcsokoládé számos tápanyagot tartalmaz, köztük magnéziumot is, amely a testünk egyik leggyakoribb ásványi anyaga. A magnézium több mint 300 kémiai reakcióban vesz részt, különösen az anyagcsere-folyamatokban van nagy szerepe. Az izmok és az izomműködés egyik létfontosságú tápanyaga, illetve erősen tartja a csontrendszert és az immunrendszert.

A kakaóban található egy teobromin nevű vegyület, amely hatással van a vagus ideg aktivitására. A vagus ideg az agy azon része, amely köhögési rohamokat válthat ki. A teobromin azonban jelentősen csökkenteni tudja ezeket a köhögési rohamokat.

Az étcsokoládé nagyon tápláló, hiszen olyan tápanyagokkal van tele, mint niacin, magnézium, riboflavin, kalcium, vas, cink, foszfor, réz, mangán.

Visited 1 times, 1 visit(s) today