Friss Hirek

Miért viszket a szemünk és mit tehetünk ellene?

A szemviszketés nemcsak nagyon kellemetlen, de ha hosszan tart ez az állapot, akár súlyos következményei is lehetnek. Mutatjuk is, hogy milyen okai lehetnek a szemviszketésnek, mikor forduljunk orvoshoz és mit tehetünk, ha ezzel a problémával állunk szemben.

Szemproblémákat a szezonális és az állandó allergia is okozhat. Allergénnek számítanak egyes növények, a por, a párnákban, ágyneműben lévő atkák. Az allergiás reakció serkenti azoknak az antitesteknek a termelődését, amelyek elősegítik a hisztamin felszabadulását.

Egyes bőrgyógyászati állapotok is okai lehetnek a szemviszketés kialakulásának. Ilyen például az atópiás dermatitisz és a kontakt dermatitisz. Ezek olyan bőrbetegségek, amelyek a szemhéjra is hatással lehetnek, azaz itt is megjelenhetnek a bőrtünetek.

Szemviszketést okozhat például a szárazszem-szindróma is, amely során a szem nedvességtartalma csökken, ugyanis ilyen esetben alábbhagy a könnytermelés.

A szem viszketését valamilyen szemfertőzés is okozhatja. Ilyen szemfertőzést generálhat például a kontaktlencse helytelen viselése, tisztítása.

A szemviszketés oka lehet például a megfázás vagy a lejárt szavatosságú kozmetikai termékek használata.

A nem megfelelő szemhigiénia, az idegen anyag vagy részecske a szemben is okozhat szemviszketést.

Szemviszketéssel akkor is számolnunk kell, ha túl sok időt töltünk a számítógép előtt. Ilyenkor más tünetek is megjelenhetnek, mint például fejfájás vagy homályos látás.

Egyes gyógyszerek is okai lehetnek a szemviszketés kialakulásának, ilyenek például a fogamzásgátlók, az antidepresszánsok, az antihisztaminok és a fájdalomcsillapítók.

A kötőhártya-gyulladásnak több válfaja létezik, amely szintén oka lehet a szemviszketés kialakulásának.

A szemviszketésnek többféle tünete is lehet, ilyen többek között a fényérzékenység, a szemszárazság, a duzzadt szemhéjak és a vizenyős szemek.

A szemviszketést csillapíthatja a szem öblítése, egyes szemcseppek, illetve a műkönnyek.

Mikor forduljunk orvoshoz? Ha a probléma több mint egy-két napig tart; a viszketés anélkül jelentkezik, hogy a szemek irritáltak lennének; a viszketést bőrpír is kíséri; szemfájdalom is jelentkezik, és a látást is érinti a szem viszketése.

Amennyiben viszket a szemünk, mindenképpen keressünk fel egy szemész szakorvost, hogy fény derüljön arra, hogy mi is lehet a problémánk. Az orvos tudni fogja, hogy allergia, szemszárazság vagy egyéb gond áll a háttérben.

Ha viszket a szemünk, ne dörzsöljük. Próbáljuk enyhíteni a viszketést egy nedves törlőkendő segítségével.

Elképzelhető, hogy a viszketést valamilyen allergia okozza, ilyenkor a szemészorvos immunológushoz vagy allergológushoz is továbbküldhet. Addig is próbáljuk meg elkerülni azokat az anyagokat, amelyek irritálhatják a szemet, ilyen lehet a száraz levegő, a por, a pollen, a cigarettafüst, a vegyszerek, az erős szagok. Fogyasszunk A-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékokat, hiszen ezek a szem legjobb tápanyagai.


Exit mobile version