Miközben Amerika azt számolja, hányszor járt neurológus a Fehér Házban, Trump környezetében a család meghatározásán dolgoznak

Szokatlanul feszült hangulatban telt a Fehér Ház hétfői sajtótájékoztatója. Az újságírók sorozatban tették fel a kérdéseiket Joe Biden egészségügyi – és főleg kognitív – állapotával kapcsolatban, ami az első elnökjelölti vita óta a korábbiaknál is jobban izgatja az amerikai közvéleményt, ám Karin Jean-Pierre szóvivő rendre kitérő válaszokat adott, ezért a résztvevők egyre idegesebbek lettek.

A sajtótájékoztató előtt nem sokkal a New York Times és más amerikai lapok is arról számoltak be, hogy a látogatói regisztrációk alapján

az elmúlt nyolc hónapban nyolc alkalommal járt Kevin Cannard neurológus, Parkinson-kór szakértő a Fehér Házban.

Mivel Bidennel kapcsolatban – a vitán nyújtott teljesítménye miatt is – előkerültek olyan elméletek, hogy parkinsonos lehet, az orvos látogatása csak tovább szította a tüzet.

Hozzá kell tenni azonban, hogy miközben a New York Times cikke is hozzájárult ezeknek a hangoknak a felerősítéséhez, abban azt is leírják, hogy a Fehér Házba látogató orvosok nemcsak az elnök, hanem minden ott dolgozó rendelkezésére állnak, és a látogatói könyv alapján Cannard is más fehér házi alkalmazottakkal találkozott. Ezt erősítette meg Kevin O’Connor elnöki háziorvos hétfői közleménye is, mely szerint

Bident a szokásos éves vizsgálaton kívül nem látta neurológus, és Cannard látogatásai más személyek kezelésével álltak kapcsolatban.

„Nem megyek sehova”

Miközben korábban nem volt kérdés, hogy a Demokrata Párt politikusai egy emberként állnak ki Biden újraindulása mellett, tekintve, hogy a regnáló elnökkel szembeni kritika nem vetne jó fényt a pártra, mostanra többen is azt álláspontot képviselik, hogy az életének 81 évéből ötvenet politizálással töltő Bidennek ideje visszavonulnia.

Másfél hónappal a párt jelöltállító gyűlése előtt öt kongresszusi képviselő nyíltan is beszélt erről, múlt vasárnap pedig – sajtóhírek szerint – további négy képviselő egyeztetett erről telefonon. Utóbbiak közül Adam Smith később a nyilvánosság előtt is vállalta véleményét. Biden elnöki munkásságával kapcsolatban nem fogalmaztak meg kritikát, sőt elismerték azt, ám úgy vélik, hogy éppen azért kellene most abbahagyni, mielőtt a politikai pályafutása katasztrofális véget ér.

Ezzel szemben

a fekete kongresszusi képviselők, akiknek van egy nagyjából 60 tagú csoportja, úgynevezett kaukusza (Congressional Black Caucus, CBC), a támogatásukról biztosították a jelenlegi elnököt.

Biden 2020-ban a választási győzelmi beszéde során külön megköszönte a fekete szavazók támogatását, és egy hétfői, a kongresszusi fekete kaukusszal folytatott videóbeszélgetés során újra hangsúlyozta, hogy eddig is egymást segítették, és ezután is így lesz. A Washington Post cikkében megjegyzi, hogy a CBC – melyet gyakran emlegetnek „a Capitolium lelkiismereteként” – nagy befolyással bír, és emiatt fontos az a tény is, hogy eddig egyetlen fekete képviselő sem szorgalmazta Biden visszalépését.

Az elnök maga is igen határozott hangot ütött meg ezzel kapcsolatban egy hétfői tévéinterjúban. A CNBC reggeli műsorában Biden azt mondta, elege van abból, hogy „a pártelit” azt gondolja, hogy mindent jobban tud, és hangsúlyozta, hogy „nem meg sehova”. Hozzátette:

Ha ezek közül az emberek közül bárki azt gondolja, hogy nem szabad indulnom, akkor álljon ki ellenem. Hajrá. Hívjon ki a jelöltállító gyűlésen!

100 napos program Trump számára

Eközben a Republikánus Párt is készül a július 15-én kezdődő nagygyűlésére, de ott nem kérdés, hogy kit kérnek fel elnökjelöltnek, legfeljebb az, hogy Donald Trump kit válasz maga mellé alelnökjelöltnek. Azonban amíg ez kiderül, addig is van más téma, amely tovább borzolja azok kedélyét, akik nem akarják újra a Fehér Házban látni az eddigi egyetlen olyan amerikai elnököt, akit elítéltek.

Brandon Bell / Getty Images Donald Trump a nevadai Las Vegasban egy kampánygyűlésen 2024. június 9-én .

Nyilvánosságra került ugyanis egy 900 oldalas dokumentum, amelyet a konzervatív és Trump-közeli Heritage Foundation állított össze, és amely arról szól, hogy milyen intézkedéseket kellene meghoznia Trumpnak az elnöksége első évében. A Project 2025 című javaslat a többi között szövetségi szinten szigorítaná az abortuszhoz való hozzáférést és előírná, hogy az amerikai egészségügyi minisztérium

a házasság és a család bibliai alapú, társadalomtudományokkal megerősített meghatározását használja.

Mindezt egy olyan országban vezetnék be, amelynek összes államában legális az azonos neműek házassága.

A javaslat lecsapna azokra az időjárással és tengerbiológiával foglalkozó kormányzati szervezetekre is, melyek „egy kolosszális méretű műveletet hajtanak végre, amely az éghajlatváltozással riogató iparág egyik fő mozgatórugója, és mint ilyen, káros az Egyesült Államok jövőbeli jólétére”.

A tervezet feloszlatná a Belbiztonsági Minisztériumot, a feladatait pedig más intézmények vennék át: például létrehoznának egy bevándorlással foglalkozó ügynökséget, több mint 100 ezer munkatárssal.

A Project 2025 jócskán megemelné a politikai kinevezettek számát az egyes kormányzati ügynökségekben, köztük az Igazságügyi Minisztériumban, nagyobb hatalmat biztosítva ezzel Trumpnak és körének.

Maga Trump viszont elhatárolódott a javaslatcsomagtól. Kijelentette: „Néhány dologgal csak simán nem értek egyet, míg más javaslatok egyenesen nevetségesek. Bármit csinálnak, sok szerencsét kívánok nekik, de nincs közöm hozzájuk.”

Vannak azonban olyanok, akik nem hiszik el, hogy Trump tudta nélkül zajlott volna a javaslatok kidolgozása. A szerzők között ott van például Ben Carson, aki Trump elnöksége idején lakhatásügyi és városfejlesztési miniszter volt, és most ott kampányol Trump mellett, de közreműködött benne az egyik korábbi fehér házi főtanácsadó, Stephen Miller is. Esélyesebb tehát, hogy Trump csak azután döntött arról, hogy nem akar közösséget vállalni a Project 2025-tel, hogy a tervezetet élesen bírálni kezdte a közvélemény.

The post Miközben Amerika azt számolja, hányszor járt neurológus a Fehér Házban, Trump környezetében a család meghatározásán dolgoznak first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed