Minden, amit a koffeinérzékenységről tudnunk kell

A koffein stimuláló hatással van a központi idegrendszerre. Jobb hangulatot eredményez, és még energiával is feltölti a szervezetünket. Egyes személyek érzékenyebbek a koffeinre, mint mások. Ők már kisebb adagnyi kávé elfogyasztását követően is nem kívánt mellékhatásokat tapasztalnak meg. Ilyenkor olyan tünetekkel kell szembenézniük, mint fejfájás, nyugtalanság, szédülés és alvászavarok.

A koffeinérzékenység azt jelenti, hogy valaki mennyire érzi a fentebb felsorolt tüneteket egy-egy csésze kávé elfogyasztását követően.

Aszerint, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a koffeint, három csoportot különböztetünk meg. A legtöbb ember a normál koffeinérzékenységű csoportba sorolható. Ez azt jelenti, hogy naponta több csésze kávét is el tudnak anélkül fogyasztani, hogy bármiféle mellékhatást tapasztalnának. A második csoportba tartoznak az alacsony érzékenységgel bíró emberek, akik szintén nem szenvednek koffeinérzékenységtől, de napi 2-3 csésze számukra elegendő, azonban nincsenek tüneteik, és alvászavartól sem szenvednek, ha kicsit több kávét isznak. A harmadik csoportot a magas koffeinérzékenységben szenvedő emberek alkotják, akik már egy kis adag kávétól is olyan mellékhatásoktól szenvednek, mint álmatlanság, nyugtalanság, fejfájás, megnövekedett pulzusszám.

A koffeinérzékenység azt jelenti, hogy valaki hogyan dolgozza fel a koffeint, míg a koffeinallergia egy olyan ritka immunrendszeri válasz, amely súlyos mellékhatásokat is okozhat, például ilyen a csalánkiütés vagy a légzési nehézség.

Mértékkel fogyasztva a kávé javítja a hangulatot, fokozza az éberséget, jobb fókuszt eredményez, azonban ha túl sok koffeint viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezekkel a mellékhatásokkal kell számolnunk: fejfájás, kipirult bőr, izomrángás, gyomorrontás, álmatlanság, nyugtalanság, szabálytalan szívverés, szorongás és szédülés.

Nagyon sok tényező játszhat abban szerepet, hogy a szervezet hogyan is reagál a koffeinre. Az egyik ilyen a máj anyagcseréje, ugyanis a koffeint a májban egy enzim bontja le. A magas koffeinérzékenységben szenvedő embereknél a máj nem termel annyi enzimet. Egyes gyógyszerek is intenzívebbé tehetik a koffein okozta mellékhatásokat.

Egy gén is befolyásolni tudja, hogy a központi idegrendszer hogyan reagál a koffein stimuláló hatásaira, illetve sok olyan kockázati tényező létezik, amely érzékenyebbé tehet a koffeinre. Ilyen például az idősebb kor, de a nők is sokkal érzékenyebbek a koffeinre. Egyes krónikus betegségek és a dohányzás is fokozhatják a koffeinérzékenységet.

A sok kávé, azaz a mértéktelen koffeinbevitel fizikai és pszichés függőséghez vezethet, azonban nagyon sok olyan kávéalternatíva létezik, amelyre le is cserélhetjük a koffeines italunkat, vagy néha ezeket az opciókat választhatjuk egy-egy csésze kávé helyett: aranytej, roobios tea, macagyökérpor, pitypanggyökértea, cikóriakávé, chai tea.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed