„Minden idők legintelligensebb színésze volt”– Donald Sutherlandre emlékeznek kollégái

Sorra búcsúznak kollégái Donald Sutherlandtől, aki hosszú betegség után, 88 éves korában hunyt el. Az Emmy- és Golden Globe-díjas kanadai színész több mint fél évszázados pályája alatt rengeteg filmben és sorozatban tűnt fel, fia, Kiefer Sutherland, édesapját méltató posztja után rengeteg pályatársa is a közösségi médiában búcsúzik a színészlegendától.

Helen Mirren, akivel a 2017-es Örömjárgány című filmen dolgoztak együtt, így nyilatkozott:

Donald Sutherland volt az egyik legokosabb színész, akivel valaha dolgoztam. Csodálatos kutató agya volt, és nagy tudással rendelkezett a legkülönbözőbb témákban. Ezt a nagy intelligenciát mély érzékenységgel ötvözte, és  nagy komolysággal fordult a színészi hivatáshoz. Mindezek együtt tették őt azzá a filmes legendává, akivé vált. A kollégám volt, és a barátom lett. Hiányozni fog a jelenléte ebben a világban.

Az 1971-es Klute című thrillerben Sutherland a címszereplő John Klute szerepében tűnt fel Jane Fonda mellett. A színésznő az Instagramon emlékezett meg kollégájáról a film forgatásán készült képpel. „Briliáns színésznek és összetett embernek” nevezte Sutherlandet, és elmondta, hogy imádtak együtt dolgozni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

Elliott Gould, aki a MASH című filmben dolgozott Sutherlanddel, azt mondta, kanadai kollégája nemcsak olyan tehetség volt, akire emlékezni kell, de jó ember is.  „Donald óriás volt, nemcsak fizikailag, hanem tehetségként is. Emellett rendkívül kedves és nagylelkű” – mondta a színész az Associated Pressnek adott nyilatkozatában.

Sosem könnyű elveszíteni egy olyan kaliberű embert és színészt, mint Donald Sutherland, de ez most igazán mélyen fáj, mert Donald olyan volt, mintha a testvérem lett volna, és nagy része volt az én karrieremnek is.

Edgar Wright, a Haláli hullák hajnala és a Nyomd, Bébi, nyomd! rendezője az X-en búcsúzott Sutherlandtől, akivel ugyan soha nem dolgozott együtt, de nagy rajongója volt.

A két számomra legkedvesebb és legnagyobb hatású filmben játszott – a Ne nézz vissza! és az 1978-as Testrablók támadása című filmekben. De ez csak a jéghegy csúcsa a legendás filmográfiáját tekintve; vicces, lakonikus, de ugyanakkor intenzív és drámai jelenléte megannyi emlékezetes filmben feltűnt, kezdve az áttöréssel A piszkos tizenkettőben, majd a hihetetlen alakítások sorával a 70-es, 80-as években, a MASH-ben, a Kelly hőseiben, a Szellemtanúban, a Klute-ban, a Ne nézz vissza!-ban, A sáska napjában, az Átlagemberekben és a JFK – A nyitott dossziéban, sok más mellett. Még a Dr. Terror rémséges háza és a The World Ten Times Over című filmekben való nagyon korai szerepléseit is imádom, meg a nagyon buta cameóját Kentucky Fried mozi című filmben

– írja Wright, majd arra kéri követőit, hogy osszák meg ők is, melyik a kedvenc Sutherland-filmjük.

Ron Howard rendező az X-en azt írta:

Szerencsés vagyok, hogy rendezhettem őt a Lánglovagokban. Minden idők egyik legintelligensebb, legérdekesebb és legmagával ragadóbb filmszínésze. Hihetetlen skála, kreatív bátorság és elkötelezettség a történet és a közönség kiválósággal való kiszolgálása iránt.

#RIPDonaldSutherland. I was blessed to direct him in #Backdraft. One of the most intelligent, interesting & engrossing film actors of all time. Incredible range, creative courage & dedication to serving the story & the audience with supreme excellence. https://t.co/kw601XQ6uh

— Ron Howard (@RealRonHoward) June 20, 2024

Rob Lowe, aki a Borzalmak városa című sorozatban játszott Sutherland mellett, így emlékezett meg kollégájáról az X-en: „Ma elvesztettük az egyik legnagyobb színészünket, Donald Sutherlandet. Megtiszteltetés volt számomra, hogy sok évvel ezelőtt együtt dolgozhattam vele, és soha nem fogom elfelejteni a karizmáját és a képességeit. Ha mesterkurzust akarsz színészetből, nézd meg őt az Átlagemberekben. Részvétem Kiefernek.”

Today we lost one of our greatest actors, Donald Sutherland. It was my honor to work with him many years ago, and I will never forget his charisma and ability. If you want a master class in acting, watch him in “Ordinary People”. My condolences to Kiefer. pic.twitter.com/qjMz69Nraq

— Rob Lowe (@RobLowe) June 20, 2024

A 2022-es Batman rendezője, Matt Reeves „gyönyörű, lélekkel teli és egyedülálló színésznek”, és „minden idők egyik legnagyobbjának” nevezte Sutherlandet az X-en megjelent méltatásában.

RIP to the incredible Donald Sutherland. Such a beautiful, soulful, and singular actor. His performances have meant so very much to me… and to the world. One of the all-time greats. My heart goes out to his family and friends. pic.twitter.com/l0xRleMxXj

— Matt Reeves (@mattreevesLA) June 20, 2024

Nemcsak a filmipar szereplői és kollégái búcsúztatták a színészt, Joe Biden is megemlékezett róla X posztjában, melyben szeretett férjnek, apának, nagyapának, és egyedülálló színésznek nevezte, aki évtizedeken át inspirálta és szórakoztatta a világot.

Justin Trudeau szintén az X-en méltatta Sutherlandet:

Elvesztettük az egyik legnagyobbat. Donald Sutherland olyan zsenialitást hozott a szakmájába, amilyet csak kevesen tudtak. Figyelemre méltó, legendás színész – és nagyszerű kanadai. Részvétem a szeretteinek. Nyugodj békében, Donald.

The post „Minden idők legintelligensebb színésze volt”– Donald Sutherlandre emlékeznek kollégái first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed