Mit együnk, hogy egészséges maradjon a tüdőnk?

Mint ahogyan az agyunknak is szüksége van a megfelelő táplálékokra és tápanyagokra, úgy a tüdőnknek is kellenek azok az egészséges táplálékok és tápanyagok, amelyek biztosítani tudják ennek a szervünknek a gördülékeny működését és egészségét. Mutatjuk is, hogy mitől érzi jól magát a tüdő, azaz milyen táplálékokat fogyasszunk, hogy sokáig egészséges maradjon.

Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok nem tartalmaznak koleszterint, és elmondható, hogy általában növényi forrásokból származnak. Ezek a zsírok segíthetnek a vérnyomás kezelésében, a gyulladás csökkentésében és az általános egészségi állapot javításában, ami pedig a könnyebb légzést segíti elő. Egészséges zsírokban gazdag a dió, az olívaolaj, az avokádó.

A fehérjék erőt biztosítanak a szervezet számára, illetve segítenek az immunrendszeri sejtek előállításában. A légzősejteket is segítik a fehérjék. Naponta legalább egy alkalommal szükséges ahhoz egészséges fehérjéket fogyasztani, hogy a légzősejtek megkapják a működésükhöz szükséges tápanyagokat. Ilyen egészséges fehérjének számít a bab, a tojás és a sovány húsok.

Az összetett szénhidrátok magas rosttartalommal bírnak, ami az emésztőrendszerre és a vércukorszintre is pozitív hatást gyakorol. Az egyszerű szénhidrátokat mindenképpen korlátozni szükséges, mivel megemelik a vérnyomást, és elhízást okoznak. Komplex szénhidrátnak számítanak a teljes kiőrlésű gabonából készült tészták, kenyerek és péksütemények.

A friss zöldségek és gyümölcsök vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban bővelkednek. Ezek a tápanyagok pedig segítenek biztosítani nemcsak a fizikai, hanem a szellemi és lelki egészséget is. Ajánlatos alacsony FODMAP-tartalmú gyümölcsöket fogyasztani: ananász, szőlő, bogyós gyümölcsök, illetve fogyasszunk nem keményítőtartalmú zöldségeket, mint amilyen a brokkoli, a borsó és a paradicsom.

Tápanyagok közül a kálium az egyik legfontosabb, ez a tápanyag ugyanis segít csökkenteni a vízvisszatartást és szabályozni a vérnyomást, javítani az emésztést. Ezek azért fontosak, mivel segítik a jó tüdőfunkció kialakítását. A kálium legjobb forrásai közé tartozik a banán, a zöld leveles zöldségek, a paradicsom és a cékla.

Milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatunk még a tüdő egészségének megőrzése érdekében? Az alma antioxidáns kvercetinben bővelkedik, amely minimalizálja a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatait, illetve egyes kutatási eredmények és tanulmányok szerint csökkenti a dohányzás okozta tüdőkárosodást is. A tanulmányok szerint azon személyek körében csökkenhet a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának kockázata, akik hetente öt vagy több alkalommal fogyasztják ezt a gyümölcsöt. A cékla jótékony hatással van a tüdőfunkciókra, csökkenti a vérnyomást, optimalizálja az oxigénbevitelt. Ezek mindegyike nagyon kedvező lehet azok számára, akik valamilyen légzési nehézséggel küzdenek. Nem mellesleg a cékla tele van olyan vitaminokkal ás ásványi anyagokkal, amelyek segítik a tüdő egészségét, többek között ilyen a magnézium és a kálium.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed